Δεκαπέντε Τσετσένοι αντάρτες έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο στις επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού εναντίον των ισλαμιστών εξτρεμιστών στον Βόρειο Καύκασο.
Τρεις αντάρτες, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής μιας ομάδας- σκοτώθηκαν σήμερα από τις ρωσικές δυνάμεις, κατά τη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας στην πόλη Τσεγκέμ. Οι εξτρεμιστές βρισκόντουσαν σε ένα σπίτι, περικυκλώθηκαν από τις δυνάμεις της τάξης, αρνήθηκαν να παραδοθούν και άνοιξαν πυρ κατά των αστυνομικών, προτού σκοτωθούν από τα πυρά που έριξαν οι αστυνομικοί σε αντίποινα.
Εχθές, σε ανάλογες επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού σκοτώθηκαν συνολικά 12 αντάρτες, ανάμεσα τους δύο από τους πιο διαβόητους "τρομοκράτες". Οι αδελφοί Χουσεΐν και Μουσλίμ Γκακάιεβ θεωρούνταν υπαίτιοι για την οργάνωση μίας σειράς επιθέσεων, συμπεριλαμβανομένης μίας επίθεσης αυτοκτονίας κατά οχήματος του υπουργείου Εσωτερικών της Τσετσενίας, που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις ανθρώπους τον Αύγουστο. Είχαν επίσης κατηγορηθεί για μία επίθεση κατά του κοινοβουλίου που έλαβε χώρα του 2010, προκαλώντας το θάνατο έξι ατόμων, και για μία απόπειρα δολοφονίας κατά του τοπικού προέδρου, Ραζμάν Καντίροφ.
Συνολικά, περισσότερα από 200 μέλη των δυνάμεων της τάξης και σχεδόν 400 φερόμενοι αντάρτες σκοτώθηκαν το 2012 στον ρωσικό Καύκασο, όπως ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές.
Μετά τον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας (1994-1996) μεταξύ των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων και των αυτονομιστών, η εξέγερση εξισλαμίστηκε σταδιακά και ξεπέρασε βαθμιαία τα σύνορα αυτής της μικρής δημοκρατίας για να μετατραπεί στα μέσα της δεκαετίας του 2000 σε ένα ενεργό ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα σε όλον τον Βόρειο Καύκασο.
Σήμερα,έως και 40 ομάδες ανταρτών, οι οποίες έχουν περίπου 600 ενεργά μέλη, δρουν στον Βόρειο Καύκασο. Η πλειοψηφία αυτών των ομάδων βρίσκεται στο Νταγκεστάν (περίπου 16 ομάδες) και στην Τσετσενία (σχεδόν 10 ομάδες).
Το Νοέμβριο του 2012 η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Ομάδα Κρίσης (International Crisis Group) ανακοίνωσε ότι η ένοπλη σύγκρουση στην ρωσική περιοχή του Βορείου Καυκάσου, η οποία τροφοδοτείται κυρίως από τις εθνοτικές και τις θρησκευτικές συγκρούσεις, τα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα και τις ωμότητες των αρχών, ήταν η πιο "αιματηρή" στην Ευρώπη.