Συναγερμός για επιθέσεις στη Λιβύη

 Διεθνή ανησυχία έχει προκαλέσει η σημερινή οδηγία του Βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών προς τους Βρετανούς υπηκόους "να εγκαταλείψουν άμεσα την Βεγγάζη λόγω συγκεκριμένης και επικείμενης" απειλής για τους δυτικούς πολίτες.

Λίγες ώρες αργότερα, η Γερμανία και η Ολλανδία εξέδωσαν ανάλογες ανακοινώσεις, που προτρέπουν τους υπηκόους τους να φύγουν το συντομότερο δυνατό από την Βεγγάζη, λόγω αυξημένης αβεβαιότητας και επικινδυνότητας στην περιοχή.

 "Όλα τα ταξίδια, συμπεριλαμβανόμενης της διέλευσης και της διαμονής σε ορισμένες περιοχές, ειδικά στη Βεγγάζη και την περιοχή στα ανατολικά της, πρέπει να αποφεύγονται", αναφέρει στον ιστότοπό του το Ολανδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η αεροπορική εταιρεία της Μάλτας Air Malta ακύρωσε σήμερα τις πτήσεις της στην Βεγγάζη και ανακοίνωσε ότι η επόμενη προγραμματισμένη πτήση είναι την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, σημειώνοντας ότι θα εξετάζει "σε συνεχή βάση" την κατάσταση.  Η ακύρωση αυτή δεν αφορά τις πτήσεις από και προς την Τρίπολη, καταλήγει η εταιρεία στην ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά της, η Λιβυκή κυβέρνηση εκτιμά ότι τίποτε δεν δικαιολογεί την ανακοίνωση της Βρετανίας περί "συγκεκριμένης και άμεσης" απειλής εναντίον των Δυτικών στη Βεγγάζη.

"Εγείρονται ερωτηματικά από την ανακοίνωση" δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών της Λιβύης Αμπντάλα Μασούντ ."Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα ασφαλείας στη Βεγγάζη και αυτό εδώ και πολλούς μήνες. Όμως δεν υπάρχουν νέα δεδομένα που μπορούν να δικαιολογήσουν αυτή την αντίδραση του Λονδίνου", αντέτεινε ο λίβυος αξιωματούχος.

Παράλληλα χαρακτήρισε "παράξενη" την ανακοίνωση του Λονδίνου επισημαίνοντας ότι οι λιβυκές αρχές θα ζητήσουν εξηγήσεις.