Εκκενώνονται πόλεις στην Μοζαμβίκη

Σε κατάσταση συναγερμού έχει κηρυχθεί η κεντρική και νότια Μοζαμβίκη, εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων και των καταστροφικών πλημμυρών. Τους τελευταίους τρεις μήνες οι περιοχές έχουν θρηνήσει θύματα καθώς οι αρχές κάνουν λόγο για 35 νεκρούς από τον Οκτώβριο της περασμένης χρονιάς και 13 μέσα στον Ιανουάριο.

Προκειμένου να αποφευχθεί νέα τραγωδία, βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση για την ταχεία απομάκρυνση 55 χιλιάδων κατοίκων της Τσόκουε, μιας πόλης στα νότια της Μοζαμβίκης, που κινδυνεύει να πλημμυρίσει αν σπάσει το φράγμα ποταμού που περνάει έξω από την πόλη.

Ήδη σωστικά συνεργεία επιχειρούν στην πόλη κι έχουν σταλεί στα νότια διοικητικά διαμερίσματα πολλά ταχύπλοα, για να συνδράμουν στην απομάκρυνση πολιτών από τις πλημμυρισμένες περιοχές.

"Ζητάμε από τους πολίτες να μετακινηθούν σε ασφαλείς τοποθεσίες. Αυτό αφορά 55 χιλιάδες πολίτες", δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών της Μοζαμβίκης, Ρίτα Αλμέιδα.

Τις τελευταίες 90 μέρες στις περιοχές αυτές έχουν σημειωθεί οι σφοδρότερες βροχοπτώσεις από το 2000, όταν είχαν πληγεί εκατομμύρια πολίτες και είχαν αναφερθεί περίπου οκτακόσιοι νεκροί.