Τις σωρούς δύο Καναδών υπηκόων που άνηκαν στην ομάδα των ισλαμιστών εξτρεμιστών απαγωγέων, ανακάλυψε ο στρατός της Αλγερίας στις εγκαταστάσεις της BP, όπου έγινε η πολύνεκρη ομηρεία στην έρημο της Άιν Αμένας.
Καθώς περνούν οι ώρες και γίνεται περισυλλογή και ταυτοποίηση των θυμάτων, ο τραγικός απολογισμό μεγαλώνει, αν και οι πληροφορίες παραμένουν θολές και συγκεχυμένες. Εν τούτοις, οι αρχές της Αλγερίας αναφέρουν ότι προς ώρα έχουν ανασύρει τουλάχιστον 80 σωρούς- θυμάτων και ισλαμιστών ανταρτών- και δεν αποκλείεται ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί όσο συνεχίζεται η επιχείρηση "καθαριότητας" στον αιματοβαμμένο τόπο της ομηρείας.
Αλγερινή πηγή ασφαλείας δήλωσε την Κυριακή ότι ο στρατός ανέσυρε τις σωρούς 25 ομήρων, αυξάνοντας τον αριθμό των νεκρών ξένων υπηκόων σε 48 και το συνολικό αριθμό των θυμάτων σε τουλάχιστον 80.
Παρόλα αυτά, σε σημερινή ανακοίνωση του ο πρωθυπουργός της Αλγερίας Αμπντελμαλέκ Σελάλ, δήλωσε ότι συνολικά 37 ξένοι εργάτες έχασαν τη ζωή τους και επτά εξακολουθούν να αγνοούνται ενώ στις επιχειρήσεις του στρατού σκοτώθηκαν 26 αντάρτες.
Οι ξένοι εργαζόμενοι που σκοτώθηκαν οι αγνοούνται είναι Αμερικανικής, Αγγλικής, Γαλλικής, Ιαπωνικής, Νορβηγικής, Φιλιππινέζικης και Ρουμανικής υπηκοότητας. Μεταξύ των επιβεβαιωμένων νεκρών περιλαμβάνονται ένας Γάλλος, ένας Αμερικανός, δύο Ρουμάνοι, τρεις Βρετανοί, έξι Φιλιππινέζοι και επτά Γιαπωνέζοι.
Από τις 37 σορούς των ξένων θυμάτων επτά δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί, δήλωσε ο Σελάλ και σημείωσε ότι πολλοί από τους ομήρους "εκτελέστηκαν με μια σφαίρα στο κεφάλι".
Ανάμεσα στους νεκρούς απαγωγείς εντοπίστηκαν και δύο Καναδοί υπήκοοι, όπως προέκυψε από τα χαρτιά που είχαν επάνω τους. Ο Σελάλ επιβεβαίωσε την πληροφορία μόνο για έναν Καναδό ισλαμιστή .Από την πλευρά του, ο Καναδάς έκανε λόγιο μόνο για μία πιθανή "καναδέζικη συμμετοχή" στην ομηρεία και ζήτησε περισσότερες πληροφορίες από την Αλγερινή κυβέρνηση, με την οποία τόνισε ότι συνεργάζεται στενά.
Ο πρωθυποργός της Αλγερίας επεσήμανε ότι τρεις από τους δράστες ήταν Αλγερινοί και οι υπόλοιποι υπήκοοι Καναδά, Αιγύπτου, Τυνησίας, Μαλί, Νιγηρίας και Μαυριτανίας. Όλοι ήταν μέλη της ομάδας του Μόχταρ Μπελμόχταρ, ένα από τα ιστορικά στελέχη της αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγρεμπ (Aqmi), την οποία εγκατέλειψε τον Οκτώβριο για να ιδρύσει τη δική του οργάνωση.