Η πρώτη καταιγιστική επιχείρηση με την οποία έληξε την Πέμπτη η ομηρία στο εργοστάσιο φυσικού αερίου στην Αλγερία είχε τραγικό τέλος. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι: 35 όμηροι και 15 απαγωγείς φέρονται να είναι νεκροί. Άλλοι 14 αγνοούνται και δεν υπάρχει καμία πληροφορία για την τύχη τους.
Στον σημερινό δεύτερο κύκλο επιχειρήσεων του αλγερινού στρατού, ο εως τώρα απολογισμός έχει ως εξής:12 νεκροί 30 αγνοούμενοι ξένης υπηκοότητας όμηροι ενώ επτά ξένοι υπήκοοι κρατούνται ακόμη από τους ισλαμιστές στο Ιν Αμένας. Σύμφωνα με πληροφορίες-οι οποίες πάντα είναι αντικρουόμενες- ανάμεσα στους ομήρους-αγνοούμενους βρίσκονται περίπου 10 Βρετανοί , οκτώ από τη Νορβηγία και 14 από την Ιαπωνία.
Διεθνή μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν τον αριθμό των αγνοούμενων ομήρων σε 60.
Ένας Γάλλος όμηρος σκοτώθηκε κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων του αλγερινού στρατού και τρεις απελευθερώθηκαν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Πηγή των δυνάμεων ασφαλείας της Αλγερίας δήλωσε ότι 18 ένοπλοι ισλαμιστές σκοτώθηκαν από τις ειδικές δυνάμεις της Αλγερίας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για την απελευθέρωση των ομήρων, διευκρινίζοντας ότι η ομάδα των ισλαμιστών απαγωγέων αριθμούσε 30 άνδρες.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οκτώ Αλγερινοί και επτά αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων δύο Βρετανοί, δύο Ιάπωνες και ένας Γάλλος υπήκοος, είναι μεταξύ των νεκρών ομήρων.
Ο στρατός της Αλγερίας υποστηρίζει ότι μερικοί από τους ένοπλους εξακολουθούν να παραμένουν ταμπουρωμένοι στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων και απειλούν να ανατιναχτούν, καθώς είναι ζωσμένοι με εκρηκτικά.
Εν τω μεταξύ, δόθηκαν στην δημοσιότητα οι πρώτες εικόνες και συνεντεύεξεις των απελευθερωμένων ομήρων, οι οποίοι ευχαριστούν τον στρατό της Αλεγρίας για την επέμβαση, παρά την διεθνή δυασαρέσκεια που προκάλεσαν οι αυτόνομες κινήσεις και οι μονομερείς αποφάσεις της αλγερινής κυβέρνησησς, σχετικα΄με την στρατιωτική επέμβαση που κόστισε την ζωή σε 35 ξένους υπηκόους.
Γαλλία και Βρετανία δεν έχουν σαφή ενημέρωση για το ποιοι και πόσοι υπήκοοι τους είναι νεκροί ή ακόμα κρατούνται ως όμηροι και τονίζουν ότι η επιχείρηση καταδίωξης των ανταρτών του "Τάγματος των Υπογράφοντων Με Αίμα" και η αναζήτηση ομήρων συνεχίζεται εκτός εγκαταστάσεων, στην έρημο της Αλγερίας.
"Συνομίλησα με τον αλγερινό πρωθυπουργό, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι η επιχείρηση συνεχίζεται", τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ-Ερό .
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση και εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι "είμαστε σε διαρκή επαφή με την κυβέρνηση της Αλγερίας και ήμασταν σαφείς ότι η βασική προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια των ομήρων".
Στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον αλγερινό ομόλογό του ότι η επιχείρηση στην έρημο της Αλγερίας συνεχίζεται με την καταδίωξη των ενόπλων και την αναζήτηση των ομήρων, ενώ κλιμάκιο του Φορέιν Όφις έχει φτάσει στην Αλγερία.
Από το Όσλο, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για "άσχημα νέα", καθώς δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμία επαφή με τους οκτώ Νορβηγούς που βρίσκονταν στο Ιν Αμένας.
Οι κυβερνήσεις των χωρών που προέρχονται οι όμηροι (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιαπωνία και Νορβηγία) επέκριναν την αλγερινή κυβέρνηση για τις επιθέσεις εναντίων των απαγωγέων που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων αλλοδαπών ομήρων.
Από την πλευρά του, ο στρατός ανακοίνωσε ότι "εξακολουθεί να προσπαθεί να επιτύχει ένα 'ειρηνικό αποτέλεσμα' προτού εξουδετερώσει την τρομοκρατική οργάνωση που βρίσκεται οχυρωμένη (στις εγκαταστάσεις) και να απελευθερώσει μια ομάδα ομήρων που εξακολουθεί να κρατείται".
Την ίδια ώρα το πρακτορείο ειδήσεων της Μαυριτανίας μετέδωσε ότι οι απαγωγείς που συνδέονται με την Αλ Κάιντα πρότειναν την ανταλλαγή των Αμερικανών που κρατούν στις εγκαταστάσεις στο Ιν Αμένας με δύο μαχητές που είναι φυλακισμένοι στις ΗΠΑ και αξίωσαν από τη Γαλλία να "διαπραγματευτεί" το τέλος του πολέμου στο Μαλί.