Αλγερία: Αιματηρό τέλος στην ομηρεία

Έληξε -μετά από σχεδόν δύο εικοσιτετράωρα- το θρίλερ ομηρείας 41 ξένων υπηκόων από ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης "Υπογράφοντες με αίμα", παρακλάδι της Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγκρεμπ. 

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Αλγερίας APS μετέδωσε ότι η επιχείρηση του στρατού για την απελευθέρωση των ομήρων στο Άιν Αμένας τερματίστηκε και, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό, η κυβέρνηση επιβεβαιώνεί ότι τριάντα όμηροι και έντεκα ισλαμιστές σκοτώθηκαν στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας της Αλγερίας , μεταξύ των νεκρών ομήρων είναι 8 Αλγερινοί, 2 Ιάπωνες, 2 Βρετανοί και ένας Γάλλος υπήκοος. 

Το πρακτορείο ειδήσεων ANI της Μαυριτανίας -το οποίο διατηρούσε επικοινωνία με τους απαγωγείς - κάνει λόγο για 35 ομήρους και 14 απαγωγείς νεκρούς από την αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησαν οι αλγερινές ένοπλες δυνάμεις στις εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στο Άιν Αμένας.  

Σε μία από τις μεγαλύτερες διεθνείς κρίσεις ομηρείας των τελευταίων δεκαετιών, οι πληροφορίες είναι ακόμα θολές και συγκεχυμένες καθώς καμία επίσημη ανακοίνωση δεν έχει γίνει από πλευράς της κυβέρνησης και συνεχώς τα δεδομένα αλλάζουν,

Σύμφωνα με το αλγερινό πρακτορείο APS, τέσσερις ξένοι όμηροι απελευθερώθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης που εξαπέλυσαν οι αλγερινές ένοπλες δυνάμεις.Πρόκειται για δύο Βρετανούς, έναν Κενυάτη και έναν Γάλλο αλλά το υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι απελευθερώθηκε και ένας Ιρλανδός όμηρος.

H τύχη των 9 Νορβηγών που κρατούνταν όμηροι αγνοείται, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γενς Στόλτενμπεργκ.

Πηγή της αλγερινής ασφάλειας πάντως δήλωσε ότι είκοσι πέντε ξένοι όμηροι, μεταξύ των οποίων δύο Ιάπωνες, διέφυγαν από τις εγκαταστάσεις όπου κρατούνταν.