Πολλά τυριά θα ήθελαν να γίνουν φέτα, αλλά μόνο ένα είναι πραγματικά.... Δυστυχώς όμως αυτό δεν εμποδίζει εταιρείες να θέτουν προς κυκλοφορία ψευδεπίγραφα και παραπλανητικά, για τον καταναλωτή, προϊόντα. Μερικά, μάλιστα, από αυτά προέρχονται, για άλλη μια φορά, από τη Δανία, η οποία έχει επιχειρήσει ξανά στο παρελθόν να βαφτίσει... φέτα είδος λευκού της τυριού.
Διόλου ολίγα δεν είναι εκείνα τα προϊόντα, που ανορθόδοξα φέρουν την ονομασία "φέτα" στην Αυστραλία. Αυτό αναφέρει ο γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Σίδνεϊ, Βαϊανός Ωραιόπουλος-Κελένης, μετά από έρευνα στα σούπερ μάρκετ της πόλης.
Το σχετικό έγγραφο της Γραμματείας αναφέρει: "τα προϊόντα που παρουσιάζονται ως "φέτα" ειναι κυρίως εγχωρίως παραγόμενα αλλά και εισαγόμενα από τη Μέση Ανατολή (ΗΑΕ) και τη Βόρειο Ευρώπη (Δανία). Όλα αυτά τα προϊόντα που σαφώς στρεβλώνουν την εικόνα που σχηματίζει η καταναλώτρια για τη ΦΕΤΑ παρασκευάζονται, είτε από γάλα αγελάδος, είτε από κατσικίσιο γάλα. Το ευτύχημα είναι ότι τα συστατικά αυτά αναγράφονται επάνω στη συσκευασία. Στην περίπτωση όμως αυτή εξυπακούεται ότι μόνον οι καταναλωτές-γνώστες του θέματος έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε ορθή επιλογή αγορών".
Η θέση που διατυπώνεται στο έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας είναι η εξής:
"Η χώρα μας έχει κατοχυρώσει, εντός της ΕΕ, την ΠΟΠ/ΠΓΕ ονομασία, η εθνική μας προσπάθεια θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα ίσως περισσότερο με τακτική μάρκετινγκ και δημιουργία νέου "νομικού δεδομένου" μέσω κατοχύρωσης της ονομασίας "The Authentic Greek Feta", ή και παρόμοιας άλλης ένδειξης απόλυτα συναφούς, η οποία να αναδεικνύει πλήρως και αυτομάτως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ταυτότητας του Ελληνικού Προϊόντος έναντι όλων, εκτιμώντας ότι νομική καταπολέμηση αυθεντικότητας θα είναι κατά πολύ δυσχερέστερη έναντι του μονολιθικού όρου ΦΕΤΑ, ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται νομικά και ευαίσθητη γεωγραφική πτυχή ζητήματος".