Το Ιράν προετοιμάζεται να “πατήσει” στο φεγγάρι

Το πρώτο βήμα για την αποστολή "ανθρώπου στο διάστημα" ετοιμάζεται να κάνει το Ιράν, το οποίο στις αρχές Φεβρουαρίου θα στείλει ένα πίθηκο σε τροχιά.

Η εκτόξευση του πιθήκου θα γίνει με την ευκαιρία της 34ης επετείου της νίκης της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979, δήλωσε ο Χαμίντ Φαζελί, επικεφαλής της ιρανικής υπηρεσίας διαστήματος, όπως μετέδωσαν σήμερα μέσα ενημέρωσης.

Την προετοιμασία για πτήση έχουν περάσει δύο ζώα, τα οποία βρίσκονται τώρα σε καραντίνα.

Η εκτόξευση του ενός από αυτά θα είναι το πρώτο βήμα για την πτήση ανθρώπου στο διάστημα, την οποία το Ιράν σκοπεύει να πραγματοποιήσει τα ερχόμενα 5-8 χρόνια καθώς ο πρόεδρος της χώρας , Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το Ιράν ελπίζει να στείλει άνθρωπο στο διάστημα μέχρι το 2020.

Μια προηγούμενη απόπειρα να στείλει πίθηκο στο διάστημα είχε αποτύχει, κάτι που η Τεχεράνη είχε αναγνωρίσει διστακτικά χωρίς να αποκαλύψει την αιτία.

Σε αυτό το πείραμα, ο πίθηκος θα σταλεί σε ύψος 120 χλμ. για μια βαλλιστική πτήση σε χαμηλή τροχιά που θα διαρκέσει είκοσι λεπτά, μέσα σε μια κάψουλα βάρους 285 κιλών που θα εκτοξευτεί από έναν πύραυλο Kavoshgar-5.

Το Ιράν έχει ήδη στείλει τρεις δορυφόρους στο διάστημα από το 2009, καθώς και μια "κάψουλα" που περιείχε έναν αρουραίο, χελώνες και έντομα, τον Φεβρουάριο του 2010.