Συνεχίζονται οι γαλλικοί βομβαρδισμοί στο Μάλι

Γαλλικά αεροσκάφη βομβάρδισαν σήμερα στόχους σε πολλές περιοχές στο βόρειο Μάλι, εκτός της ζώνης της πόλης Κόνα, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, όπου σημειώνεται η κύρια σύγκρουση ανάμεσα στις ένοπλες ομάδες των ισλαμιστών και στις κυβερνητικές δυνάμεις του Μαλί, όπωςέγινε γνωστό από συγκλίνουσες πηγές.

Στο στόχαστρο μπήκε κυρίως ένα στρατόπεδο των τζιχαντιστών στο Λερέ, το οποίο βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα βόρεια της Κόνα, κοντά στην Μαυριτανία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και μια ανακοίνωση των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα" (MSF), οι οποίοι καλούν "όλες τις πλευρές της σύγκρουσης στο Μάλι να σεβαστούν τους άμαχους πληθυσμούς, όπως και τις υποδομές για την υγεία".

"Το στρατόπεδο του Λερέ, το οποίο έχει εγκαταλείψει ο στρατός και έχουν καταλάβει εδώ και πολλούς μήνες οι ισλαμιστές, βομβαρδίστηκε από αεροσκάφη", δήλωσε ένας ντόπιος βουλευτής, ο οποίος κατέφυγε στην Μαυριτανία μετά τους βομβαρδισμούς.

Πρόσφυγες δήλωσαν επίσης ότι γαλλικά αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρο αποθήκες όπλων, πυρομαχικών και καυσίμων της οργάνωσης Άνσαρ Ντιν (Υπερασπιστές του Ισλάμ).

Γαλλικές αεροπορικές επιδρομές έγιναν επίσης και σε άλλους στόχους στο βόρειο Μάλι, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των ισλαμιστών, ενώ γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα βομβάρδισαν σήμερα θέσεις ανταρτών και στην πόλη Γκαό, θύλακα των ισλαμιστών στο βορειοανατολικό Μάλι, σύμφωνα με κατοίκους της πόλης.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία για νεκρούς ή τραυματίες από τους βομβαρδισμούς αυτούς.

Η Γαλλία συνέχισε σήμερα για τρίτη συνεχόμενη ημέρα τους βομβαρδισμούς κατά των ενόπλων ισλαμιστών, σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Ο Γάλλος υπουργός σημείωσε ότι η ζωή των Γάλλων που κρατούνται όμηροι στο Σάχελ θα βρισκόταν "περισσότερο σε κίνδυνο" αν δε γινόταν η στρατιωτική επιχείρηση κατά των ισλαμιστών στο Μαλί. "Η αλήθεια είναι ότι αν η επιχείρηση που είχαν αρχίσει οι τρομοκρατικές ομάδες είχε φτάσει στο τέλος της προχθές (Παρασκευή), σήμερα θα βρισκόντουσαν στην Μπαμάκο. Θα υπήρχε μια χώρα σε ομηρεία, πέραν των δικών μας οκτώ ομήρων", δήλωσε ο Λε Ντριάν.

"Η ζωή των ομήρων μας θα κινδύνευε περισσότερο αν τους αφήναμε (τους ισλαμιστές) να φέρουν σε πέρας αυτήν την επιχείρηση", σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Γαλλία σκοπεύει να συνεχίσει να διαπραγματεύεται με τους απαγωγείς για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των συνολικά οκτώ Γάλλων που κρατούνται όμηροι στο Σάχελ.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι το πρώτο βρετανικό μεταγωγικό στρατιωτικό αεροσκάφος, που θα αποσταλεί στο Μάλι σε υποστήριξη του γαλλικού στρατού στη χώρα, αναμενόταν να αναχωρήσει σήμερα από τη Βρετανία. "Είναι πιθανό ότι το πρώτο αεροσκάφος θα αναχωρήσει από τη Βρετανία σήμερα", δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Παράλληλα το Τόγκο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποστείλει 500 στρατιώτες στο Μάλι στους κόλπους της αφρικανικής δύναμης που είναι επιφορτισμένη να βοηθήσει την Μπαμακό στην μάχη της με τους ένοπλους ισλαμιστές.

Τέλος ο μεταβατικός πρωθυπουργός του Μαλί Ντιανγκό Σισοκό έφτασε σήμερα στο Αλγέρι, συνοδευόμενος από μεγάλη αντιπροσωπεία υπουργών, για διήμερη επίσκεψη, όπως μετέδωσε το αλγερινό πρακτορείο ειδήσεων APS. Το Αλγέρι, αν και είχε φανεί πρόσφατα πολύ επιφυλακτικό σε μια ξένη επέμβαση στο Μαλί, εξέφρασε χθες την "αναμφίβολη" υποστήριξή του στις μεταβατικές αρχές της χώρας.

Αναλαμβάνει δράση ο ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνέλθει τη Δευτέρα για το Μάλι έπειτα από αίτημα της Γαλλίας, όπως ανακοίνωσε ο Μπριέκ Ποντ, εκπρόσωπος της γαλλικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη.

"Είναι ένα διάβημα της Γαλλίας προκειμένου να ενημερώσει το Συμβούλιο και να προχωρήσει σε ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στα μέλη του Συμβουλίου και με τη γενική γραμματεία του ΟΗΕ", διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον διπλωμάτη, η σύνοδος αυτή θα γίνει έπειτα από μία επιστολή που εστάλη το βράδυ της Παρασκευής στην οποία η Γαλλία ενημέρωνε το Συμβούλιο για την επέμβασή της στο Μάλι, που πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα της Μπαμάκο, και δήλωνε ότι θα συνεχίσει να κρατά ενήμερο το Συμβούλιο.

Για να αιτιολογήσει την επέμβασή του, το Παρίσι προβάλλει το άρθρο 51 του Χάρτη του ΟΗΕ που αναφέρεται στο "δικαίωμα νόμιμης άμυνας, ατομικής ή συλλογικής, στην περίπτωση κατά την οποία ένα μέλος των Ηνωμένων Εθνών είναι το αντικείμενο μιας ένοπλης επίθεσης".

Η Γαλλία ζήτησε ωστόσο το βράδυ της Παρασκευής σε μια επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να "επισπεύσει την εφαρμογή του ψηφίσματος 2085" που επιτρέπει κυρίως την ανάπτυξη της Διεθνούς δύναμης υποστήριξης στο Μαλί (Misma) και εγκρίθηκε στις 20 Δεκεμβρίου από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η ανάπτυξη αυτή προβλέπεται να γίνει κατά στάδια.