Περισσότεροι από 100 νεκροί στο Μάλι

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, περιλαμβανομένων ανταρτών και κυβερνητικών στρατιωτών, σκοτώθηκαν στο Μαλί στη διάρκεια των γαλλικών αεροπορικών επιδρομών και των μαχών για τη στρατηγική πόλη Κόνα, δήλωσαν σήμερα στρατιωτικές πηγές του Μάλι και αυτόπτες μάρτυρες.

Αξιωματικός του στρατού στο αρχηγείο της πρώην στρατιωτικής χούντας του Μάλι στην πρωτεύουσα Μπαμάκο είπε πως "περισσότεροι από 100" αντάρτες σκοτώθηκαν, ενώ ένας μαγαζάτορας στην Κόνα είπε πως μέτρησε 148 πτώματα, ανάμεσά τους και δεκάδες κυβερνητικούς στρατιώτες.

"Τους διώξαμε, βρισκόμαστε ουσιαστικά μέσα στην Κόνα", δήλωσε στο πρακτορείο Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας του Μάλι, ο αντισυνταγματάρχης Ντιαράν Κoνέ.

"Δεν ξέρουμε αν έχουν βάλει νάρκες ή άλλες παγίδες, έτσι κινούμαστε με προσοχή. Υπήρξαν πολλοί θάνατοι και από τις δύο πλευρές", τόνισε.

“Η αποστολή μας δεν έχει τελειώσει"

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε πως "επιφέραμε ένα πλήγμα οπισθοχώρησης στους αντιπάλους μας" και πρόσθεσε πως η Γαλλία επεμβαίνοντας στο Μαλί "δεν έχει άλλο σκοπό από τη μάχη κατά της τρομοκρατίας".

"Αυτός είναι ο λόγος που η δράση μας υποστηρίζεται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και χαιρετίζεται από όλες τις αφρικανικές χώρες", επεσήμανε.

"Η αποστολή μας δεν έχει τελειώσει", υπογράμμισε ο Ολάντ. "Συνίσταται στο να προετοιμάσει την ανάπτυξη μια αφρικανικής δύναμης επέμβασης".

Ο στρατός του Μαλί, υποστηριζόμενος από γαλλικές δυνάμεις, ανέκτησε σήμερα τον έλεγχο της πόλης Κόνα έπειτα από βίαιες συγκρούσεις που προκάλεσαν "περίπου εκατό θανάτους" στις τάξεις των ισλαμιστών μαχητών που ήρθαν από το Βορρά, σύμφωνα με αξιωματικό του Μαλί.

Ο Φρανσουά Ολάντ παραδέχθηκε, εξάλλου, πως η επιχείρηση στη Σομαλία για την απελευθέρωση ενός γάλλου ομήρου "δεν μπόρεσε να καταλήξει [σε θετικό αποτέλεσμα]", αλλά υπογράμμισε πως "επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να μην υποκύψει στον εκβιασμό των τρομοκρατών".

“Είμαστε δίπλα σας”

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, χαιρέτισε "τη θαρραλέα δράση των γαλλικών στρατευμάτων" στο Μαλί και στη Σομαλία, αφού εξέφρασε τα "ειλικρινή συλλυπητήριά του" για τα θύματα.

"Είμαστε δίπλα σας αυτή τη δύσκολη στιγμή και σας υποστηρίζουμε και υποστηρίζουμε τη θαρραλέα δράση των γαλλικών στρατευμάτων", δήλωσε ο Μπαρόζο από τη Μασσαλία, όπου βρέθηκε για την έναρξη του έτους "Μασσαλία - πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης".

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε τις δηλώσεις αυτές παρουσία του Γάλλου πρωθυπουργού Ζαν-Μαρκ Ερό, που αντικατέστησε στις εορταστικές εκδηλώσεις τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έμεινε στο Παρίσι λόγω της επέμβασης των γαλλικών δυνάμεων στο Μαλί.

Περιμένει τον ΟΗΕ η Ρωσία

Οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην Αφρική θα πρέπει να γίνεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης, δήλωσε σήμερα ο ειδικός εκπρόσωπος του Κρεμλίνου για την Αφρική.

"Κατανοώ την τρέχουσα κατάσταση στο Μαλί, αλλά κρίνω ωστόσο ότι οποιαδήποτε επιχείρηση στην Αφρική μπορεί και πρέπει να γίνεται αποκλειστικά υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της Αφρικανικής Ένωσης", δήλωσε ο Μιχαήλ Μαργκέλοφ. "Κανείς εκτός από τους Αφρικανούς δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιλύει τα προβλήματα της ηπείρου", πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον χαιρέτισε σήμερα την γαλλική στρατιωτική επέμβαση στο Μαλί, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του "για την πρόσφατη προέλαση των ανταρτών, η οποία διευρύνει το πεδίο δράσης των τρομοκρατικών οργανώσεων".

"Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει την ανάγκη να σημειωθεί άμεσα πρόοδος για να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στο Μαλί και να διασφαλιστεί ότι η στρατιωτική επέμβαση γίνεται παράλληλα με μια συνολική πολιτική διαδικασία, η οποία θα οδηγήσει σε εκλογές" σημείωσε ακόμα.