Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Μάλι

Σε εμπόλεμη κατάσταση βρίσκεται πλέον το Μάλι, μετά και την απόβαση διεθνούς στρατιωτικής δύναμης στη χώρα προκειμένου να ανακόψουν την προέλαση των ισλαμιστών ανταρτών στην πρωτεύουσα Μπαμακό.

Με διάγγελμα του, ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ντιοκουντά Τραορέ κήρυξε την χώρα σε "κατάσταση έκτακτης ανάγκης" και κάλεσε τον λαό σε πανεθνική κινητοποίηση κατά των ανταρτών " δίπλα στον στρατό του Μαλί με τίμημα την ύστατη θυσία, εάν αυτό χρειασθεί".

Το Μαλί θα δώσει μία "οδυνηρή και μαζική απάντηση στους εχθρούς" δήλωσε ο Τραορέ, τη στιγμή που οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας -υποστηριζόμενες από γαλλικά, νιγηριανά και σενεγαλέζικα στρατεύματα- έχουν εμπλακεί σε συγκρούσεις με ισλαμιστικές ομάδες που ελέγχουν το βόρειο τμήμα της χώρας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η κατάσταση στο μέτωπο είναι "σε γενικές γραμμές" υπό έλεγχο.

Εν τω μεταξύ,οι ένοπλες δυνάμεις του Μαλί ανακατέλαβαν σήμερα από τους ισλαμιστές την πόλη Κόνα στο κέντρο της χώρας, με την επικουρία των Γάλλων, όπως ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Αμύνης και επιβεβαιώνουν κάτοικοι της περιοχής.

Τοπικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως ο στρατός εισήλθε στην πόλη, η οποία ανακατελήφθη χθες από τις δυνάμεις των ισλαμιστών που ελέγχουν τον βόρειο τομέα της χώρας.

Ο πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, Τόμας Μπόνι Γιάγι, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την απόφαση της Γαλλίας να επέμβει στρατιωτικά στο Μαλί, "γιατί μπόρεσαν να εκτιμήσουν την κρισιμότητα της κατάστασης που κυριαρχεί σήμερα στο Μαλί και στη ζώνη της Δυτικής Αφρικής".