Επισημοποιήθηκε το “Κράτος της Παλαιστίνης”

Μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία πέτυχε στις 29 Νοεμβρίου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, την οποία επισημοποίησε με νέο διάταγμα. 

Κατόπιν διαταγής του Μαχμούτ Αμπάς, στο εξής, σε όλα τα επίσημα έγγραφα των Παλαιστινιακών θεσμών, στις ταυτότητες και τα διαβατήρια των κατοίκων της Δυτικής Όχθης ο όρος "Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή" θα αντικατασταθεί με το "Κράτος της Παλαιστίνης". 

Επιπλέον, ο τίτλος του Μαχμούτ Αμπάς στο εξής θα είναι "Πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης" από "Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής" , ο οποίος ίσχυες μέχρι σήμερα. 

Όπως δήλωσε ο Αμπάς, η αλλαγή του όρου σε επίσημα έγγραφα θα συμβάλει στην ενίσχυση του παλαιστινιακού κράτους "με την οικοδόμηση των θεσμών του και την εδραίωση της κυριαρχίας του στην παλαιστινιακή γη".

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος είχε διατάξει ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Εξωτερικών και τις πρεσβείες σε όλο τον κόσμο, να χρησιμοποιούν το "Κράτος της Παλαιστίνης" στην επίσημη αλληλογραφία. 

Στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 29 Νοεμβρίου, η Παλαιστίνη απέκτησε το καθεστώς κράτους μη μέλους στον οργανισμό. Το Ισραήλ τότε υποβάθμισε τη σημασία της κίνησης αυτής, λέγοντας ότι το κράτος της Παλαιστίνης θα ισχυροποιηθεί μόνο μέσω των διμερών συνομιλιών.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Αμπάς ενώ ο εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου,Μαρκ Ρεγκέβ, δήλωσε ότι η παλαιστινιακή ηγεσία χάνει χρόνο με αυτού του είδους τα πολιτικά τεχνάσματα, αντί να προσπαθεί να αλλάξει την πραγματικότητα προς το καλύτερο.