Συνεχείς ήταν οι προκλήσεις απέναντι στο θρησκευτικό και πατριωτικό συναίσθημα των κατοίκων του Κοσυφοπεδίου από της κυβερνήσεις της Πρίστινας και του Βελιγραδίου τις ημέρες των εορτών.
Στο πιο πρόσφατο επεισόδιο, οι αρχές του Κοσόβου απαγόρευσαν την είσοδο στο έδαφός τους στον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, οποίος ήθελε κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων να επισκεφθεί ένα μοναστήρι κοντά στην Πρίστινα, που αποτελεί κέντρο της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κόσοβο.
Σύμφωνα με την Πρίστινα, αυτή η απόφαση αποτέλεσε απάντηση στην απαγόρευση εισόδου αξιωματούχων του Κοσόβου στη Σερβία. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών του Κοσόβου Χαϊρεντίν Κούτσι, ο Νίκολιτς θα μπορέσει να επισκεφθεί την επαρχία μόνο όταν επιτρέψει στους κοσοβάρους ηγέτες την είσοδο σε νότιες περιοχές της Σερβίας, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι λβανοί.Α
Ο Κούτσι ανέφερε επίσης, ότι η απόφαση της απαγόρευσης εισόδου στον πρόεδρο της Σερβίας ελήφθη μετά από διαβούλευση με τους διεθνείς εταίρους.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσόβου "κακή κίνηση" , που δεν συμβάλλει στην αλληλοκατανόηση και το διάλογο Βελιγραδίου -Πρίστινας.
Ο Σέρβος πρωθυπουργός χαρακτήρισε ακόμα "παράνομη ενέργεια" την απόφαση αυτή της κυβέρνησης του Κοσόβου,η οποία όμως δεν θα εμποδίσει το Βελιγράδι να συνεχίσει το διάλογο με την κυβέρνηση της Πρίστινας έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εξεύρεση μίας βιώσιμης λύσης για το Κόσοβο.
Το Κόσοβο (ή Κοσσυφοπέδιο) είναι πρώην επαρχία της Σερβίας η οποία από το 1999 βρίσκεται υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ και τη στρατιωτική προστασία του ΝΑΤΟ.