Μείωση 40% σημείωσαν το τελευταίο εννιάμηνο οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από το Ιράν, ως συνέπεια των κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι χώρες της Δύσης, παραδέχθηκε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Ροστάμ Γασεμί, μιλώντας ενώπιον κοινοβουλευτικών, όπως μεταδίδουν σήμερα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ερωτηθείς την Κυριακή από την επιτροπή προϋπολογισμού της ιρανικής βουλής, ο Γασεμί παραδέχθηκε επίσης ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου μειώθηκαν 45% κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της επιτροπής Γολάμ Ρεζά Κατέμπ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
Δημόσια, οι ιρανικές αρχές συνεχίζουν γενικά να υποβαθμίζουν τις συνέπειες του πετρελαϊκού εμπάργκο που έχουν επιβάλει δυτικές κυβερνήσεις από τις αρχές του 2012 για να πιέσουν το Ιράν να αναστείλει το πιο επίμαχο μέρος του πυρηνικού του προγράμματος, και παραμένουν ιδιαίτερα αόριστες σε ό,τι αφορά τους αριθμούς.
Σύμφωνα ωστόσο με εκτιμήσεις του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (AIE), οι ιρανικές εξαγωγές αργού είχαν μειωθεί σε περίπου 1 ως 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα στα τέλη του 2012, από τα 2,1 ως 2,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά την έναρξη της περασμένης χρονιάς.
Η εκτίμηση αυτή αντιστοιχεί σε μια μείωση της παραγωγής κατά 25% και πλέον, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, που έχει πέσει σε λιγότερα από 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το πιο χαμηλό επίπεδο μετά το τέλος του πολέμου Ιράν-Ιράκ, κατά την δεκαετία του 1980. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, το Ιράν δεν ήταν περί τα τέλη του Νοεμβρίου παρά η τέταρτη μεγαλύτερη παραγωγός αργού στις τάξεις του, πέφτοντας κάτω από το Ιράκ --που βρέθηκε στην δεύτερη θέση, μετά τη Σαουδική Αραβία-- αλλά και το Κουβέιτ.
Ο Γασεμί είπε εξάλλου ότι η Τεχεράνη ελπίζει να εξαγάγει 1,5 εκατ. βαρέλια αργού την ημέρα στην διάρκεια του προσεχούς Ιρανικού έτους (Μάρτιος 2013/Μάρτιος 2014), αναγνωρίζοντας ότι οι συνέπειες των κυρώσεων θα είναι μακροχρόνιες.
Οι απώλειες των πετρελαϊκών εσόδων, οι οποίες επιδεινώνονται από τις δυτικές κυρώσεις στις ιρανικές τράπεζες που είναι σχεδιασμένες ώστε να πλήττουν την μεταφορά πετροδολαρίων στο Ιράν, υπολογίζονται από ειδικούς ότι φθάνουν τα 5 δισεκατ. δολάρια τον μήνα.