Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Στο κενό πέφτουν οι καταγγελίες για νοθεία στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία και νομιμοποιείται πλήρως το αποτέλεσμα. Το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Τουρκία απέρριψε την προσφυγή του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.
Η αντιπολίτευση ζητούσε την ακύρωση της απόφασης που είχε λάβει η εκλογική αρχή να ισχύσουν στην καταμέτρηση και τα ασφράγιστα ψηφοδέλτια και φάκελοι. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι πρόκειται για πιθανή νοθεία κατά το δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η αντιπολίτευση αμφισβητεί τη νομιμότητα μιας απόφασης που έλαβε την τελευταία στιγμή το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) να δεχθεί ως έγκυρα ψηφοδέλτια που δεν έφεραν την επίσημη σφραγίδα, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να ευνόησε τη νίκη του "Ναι", με 51,4% των ψήφων, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα.
Μετά την απόρριψη, την περασμένη Τετάρτη, από το YSK μιας πρώτης προσφυγής που είχε καταθέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το CHP, το τελευταίο προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της απόφασης.
Όμως το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο στην Τουρκία, απέρριψε την προσφυγή με το επιχείρημα πως η αμφιλεγόμενη απόφαση του YSK «δεν αποτελεί διοικητική διαδικασία» και ως εκ τούτου δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου, σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε χαρακτηρίσει την περασμένη Παρασκευή «ανώφελη» τη νέα προσφυγή του CHP. «Δεν ωφελεί σε τίποτα να χάνεται χρόνος για όλο τον κόσμο», είχε πει.
Κοινή αποστολή παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του Συμβουλίου της Ευρώπης ανακοίνωσε πως η ψηφοφορία δεν ανταποκρίθηκε στα ευρωπαϊκά κριτήρια και πως η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη σε άνισες συνθήκες που ευνοούσαν την παράταξη του "Ναι".