Η Ε.Ε. έχει την Τουρκία μισό αιώνα στην αναμονή, δήλωσε ο Ρ. Τ. Ερντογάν, ενώ επιτέθηκε στον ΟΑΣΕ
Από το πολυσυζητημένο νέο Προεδρικό Μέγαρο, στην Άγκυρα, μίλησε σήμερα το απόγευμα σε οπαδούς του ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Στην ομιλία του που ξεκίνησε και πάλι με αναφορά στην θανατική ποινή, έστρεψε τα βέλη του στην επιτροπή του ΟΑΣΕ που νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει το δημοψήφισμα κατώτερο των διεθνών κριτηρίων:
«Στην Ευρώπη υπάρχει μια οργάνωση που λεγεται ΟΑΣΕ. Ετοιμάζουν μόνοι τους κάτι εκθέσεις. Σχολιάζοντας το δημοψήφισμα. Πρώτα απ' όλα να ξέρετε την θέση σας. Εμείς τις πολιτικού περιεχομένου εκθέσεις που ετοιμάζετε, ούτε τις βλέπουμε, ούτε τις ακούμε, αλλά ούτε και τις ξέρουμε. Συνεχίζουμε την πορεία μας».
Ο Ταγίπ Ερντογάν αφού πρόσθεσε ότι οι αντίπαλοι του είπαν ψέματα για την Αναθεώρηση, σημείωσε τα θετικά του νέου Συντάγματος, λέγοντας πως σε αντίθεση με όσα λέγονται, η Βουλή, με τον αυξημένο κατά 50, αριθμό βουλευτών θα είναι νομοθετικά ακόμη πιο ισχυρή.
Συνέχισε κατηγορώντας την Ε.Ε. που έχει την Τουρκία μισό αιώνα -όπως τόνισε- στο θάλαμο αναμονής, υπενθύμισε το Μπρέξιτ και είπε πως δεν θα αποφύγει να κάνει και ένα δημοψήφισμα για την Ε.Ε.
Η Τουρκία δεν βλέπει, δεν ακούει και δεν αναγνωρίζει τις αναφορές της αποστολής των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σχετικά με το τουρκικό δημοψήφισμα, δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο ίδιος τόνισε απευθυνόμενος στους παρατηρητές «να γνωρίζετε ποια είναι η θέση σας».
Ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρθηκε επιπλέον εναντίον της Ευρώπης υπογραμμίζοντας ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ήταν σε τέτοιο βαθμό αντίθετες στη συνταγματική αναθεώρηση που ξεπερνούσαν και τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευση της Τουρκίας.
Ο Ερντογάν επισήμανε ότι δεν είναι τόσο σημαντικό εάν η ΕΕ αναστείλει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αρκεί να μας ενημερώσουν. Δήλωσε μάλιστα ότι η Τουρκία θα διεξάγει δημοψήφισμα για την αναστολή των διαπραγματεύσεων εάν αυτό χρειαστεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ