Ο τερματισμός των επίσημων κρατικών ερευνών προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των 239 θυμάτων
Δύο ημέρες μετά την διακοπή των άκαρπων ερευνών, οι οποίες διήρκεσαν τρία χρόνια, η Μαλαισία δήλωσε σήμερα ότι θα δώσει αμοιβή σε όποια ιδιωτική εταιρία εντοπίσει την άτρακτο του αγνοούμενου αεροσκάφους της Malaysia Airlines που εκτελούσε την πτήση MH370 και εξαφανίστηκε τον Μάρτιο του 2014, εν πτήσει προς το Πεκίνο από την πρωτεύουσα της Μαλαισίας Κουάλα Λουμπούρ, με 239 επιβαίνοντες.
Η Αυστραλία, η Μαλαισία και η Κίνα έβαλαν τέλος προχθές, Τρίτη, στις έρευνες για το αεροσκάφος, αφήνοντας αναπάντητο ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια στην παγκόσμια αεροπορία.
Ο τερματισμός των υποθαλάσσιων ερευνών προκάλεσε αμέσως οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των επιβαινόντων, οι οποίοι είχαν ζητήσει επανειλημμένα τη διεύρυνση των ερευνών.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Αμπντούλ Αζίζ Καπράουι δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε αξιόπιστες ιδιωτικές εταιρίες που θα κάνουν έρευνες για το αεροπλάνο και πως θα ανταμείψει όποια απ’ αυτές βρει την άτρακτό του.
«Όλα τα έξοδα πρέπει να καλυφθούν από τους ίδιους. Θα τους ανταμείψουμε μόνο αν οι έρευνές τους έχουν επιτυχία", δήλωσε στο Ρόιτερς ο Αμπντούλ Αζίζ Καπράουι.
Ο ίδιος είπε πως το ύψος της αμοιβής δεν έχει αποφασιστεί. Όποια εταιρία προτίθεται να διεξαγάγει έρευνα θα πρέπει να επικοινωνήσει με την κυβέρνηση και στη συνέχεια θα ληφθεί μια απόφαση, είπε.
Η έρευνα σε μια περιοχή 120.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στον Ινδικό Ωκεανό κόστισε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας (150 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).
Μετά τη συντριβή, έχουν διατυπωθεί πολλές θεωρίες για το αν στο αεροπλάνο εκδηλώθηκε αεροπειρατεία ή για το αν ήταν υπό τον έλεγχο οποιουδήποτε όταν τελικά εξάντλησε τα καύσιμά του.
Τα μοναδικά επιβεβαιωμένα συντρίμμια του αεροσκάφους είναι τρία κομμάτια που ξεβράστηκαν στο νησιωτικό κράτος Μαυρίκιο, στο γαλλικό νησί Ρεϊνιόν και σε ένα νησί ανοικτά της Τανζανίας.
Έως 30 άλλα συντρίμμια, που βρέθηκαν διάσπαρτα σε παραλίες στη Μοζαμβίκη, στην Τανζανία και στη Νότια Αφρική, θεωρείται ότι προέρχονται από το αεροπλάνο.