Περισσότερες από 70 χώρες κάλεσαν τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να απόσχουν από μονομερείς ενέργειες - Δεν υπογράφει η Βρετανία
Η διεθνής κοινότητα που συναντήθηκε σήμερα στο Παρίσι επανέλαβε τη δέσμευσή της υπέρ της λύσης των δύο κρατών και δήλωσε ότι δεν θα αναγνωρίσει μονομερείς ενέργειες που τυχόν ληφθούν από τους Ισραηλινούς ή τους Παλαιστίνιους, κυρίως σε σχέση με τη σύνορα ή την Ιερουσαλήμ.
Περισσότερες από 70 χώρες κάλεσαν τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους "να αποδείξουν τη δέσμευσή τους για τη λύση των δύο κρατών και να απόσχουν από μονομερείς ενέργειες που θα προδίκαζαν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, κυρίως σε σχέση με τα σύνορα, την Ιερουσαλήμ, τους πρόσφυγες", προσθέτοντας ότι αν ληφθούν τέτοιες ενέργειες "δεν θα αναγνωριστούν" από τις χώρες αυτές.
Μιλώντας στο τέλος της διεθνούς διάσκεψης για τη Μέση Ανατολή που διεξήχθη στο Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό δήλωσε ότι οποιαδήποτε επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης θα πρέπει να βασίζεται στα σύνορα του 1967 και τις μεγάλες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. "Πρέπει να υπενθυμίσουμε τη βάση, και η βάση είναι τα σύνορα του 1967 και οι μεγάλες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών", τόνισε ο Ερό αναφερόμενος στα ψηφίσματα που καλούν το Ισραήλ να αποχωρήσει από τα εδάφη που κατέλαβε μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967.
Δεν υπογράφει η Βρετανία
Η Βρετανία ανακοίνωσε ωστόσο ότι έχει επιφυλάξεις σχετικά με το αποτέλεσμα της ειρηνευτικής διάσκεψης, εκτιμώντας ότι η διάσκεψη διακινδυνεύει να "σκληρύνει τις θέσεις".
"Έχουμε ιδιαίτερες επιφυλάξεις σε σχέση με μια διεθνή διάσκεψη για την προώθηση της ειρήνης μεταξύ δύο πλευρών, χωρίς οι πλευρές αυτές να μετέχουν σε αυτήν, μια διάσκεψη που διεξάγεται παρά τη θέληση των Ισραηλινών και που διεξάγεται μόλις λίγες ημέρες πριν από την μεταβίβαση της εξουσίας στον νέο Αμερικανό πρόεδρο, όταν οι ΗΠΑ θα είναι ο τελικός εγγυητής οποιασδήποτε συμφωνίας", ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.
"Υπάρχουν κίνδυνοι συνεπώς ότι αυτή η διάσκεψη σκληραίνει τις θέσεις σε μια περίοδο που πρέπει να ενθαρρύνουμε τις προϋποθέσεις για την ειρήνη", αναφέρει το Foreign Office, διευκρινίζοντας ότι για το λόγο αυτό, η Βρετανία είχε θέση παρατηρητή στη διάσκεψη και δεν υπογράφει την τελική ανακοίνωση.
Τον περασμένο μήνα το Λονδίνο επέκρινε τον Τζον Κέρι, ο οποίος χαρακτήρισε την κυβέρνηση Νετανιάχου "τη δεξιότερη" στην ιστορία του Ισραήλ, με το Λονδίνο να δείχνει ότι η θέση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι στο θέμα αυτό προσεγγίζει την άποψη του εν αναμονή προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ικανοποίηση στην Παλαιστίνη
Ο δεύτερος στην ιεραρχία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εξέφρασε ικανοποίηση για τα συμπεράσματα της διεθνούς διάσκεψης του Παρισιού, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο "υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή".
Ο Σαέμπ Ερεκάτ κάλεσε επίσης, σε ανακοίνωσή του, τη Γαλλία "να αναγνωρίσει αμέσως το Κράτος της Παλαιστίνης εντός των συνόρων του 1967 με την Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του" και ζήτησε από τους άλλους μετέχοντες στη διάσκεψη να "αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη όπως αναγνωρίζουν το Ισραήλ".
Σύμφωνα με τον Ερεκάτ, οι μετέχοντες στη διάσκεψη "δημιούργησαν μια δυναμική για την απόρριψη της ισραηλινής κατοχής και της εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη". Είναι ένα μήνυμα στο Ισραήλ "για να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες" και να "τερματίσει τη στρατιωτική κατοχή της Παλαιστίνης" ώστε να ανοίξει τον δρόμο στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, πρόσθεσε.
"Είναι καιρός να σταματήσουν να συμπεριφέρονται στο Ισραήλ σαν να είναι μια χώρα υπεράνω του νόμου και να το καταστήσουν υπεύθυνο για τις συστηματικές παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών και των δικαιωμάτων του λαού μας", πρόσθεσε ο Ερεκάτ.
Οργή στο Ισραήλ
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι η διάσκεψη του Παρισιού απομακρύνει τις προοπτικές της ειρήνης. "Αυτή η διεθνής διάσκεψη και οι αποφάσεις του ΟΗΕ το μόνο που κάνουν είναι να απομακρύνουν τις προοπτικές της ειρήνης καθώς ενθαρρύνουν τους Παλαστίνιους να αρνούνται απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ", δήλωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ. "Αν τα κράτη που συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι ήθελαν πράγματι η ειρηνευτική διαδικασία να προχωρήσει, θα έπρεπε να ασκήσουν πίεση (στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς) για να δεχθεί την πρόσκληση του Νετανιάχου για απευθείας διαπραγματεύσεις".
Η διάσκεψη του Παρισιού δεν ήταν παρά μια "τεχνητή απόπειρα προσώπων εκτός Μέσης Ανατολής να υπαγορεύσουν λύσεις στους πολίτες της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι θα ήταν αναγκασμένοι να ζουν με τις συνέπειες των λύσεων αυτών", προσθέτει το υπουργείο.