Οι εξουσίες του Άσαντ θα περικοπούν και στο τέλος θα φύγει με βάση μια συμφωνία των τριών χωρών, σύμφωνα με ανάλυση του Ρόιτερς
Η Συρία θα μοιραστεί σε ζώνες ανεπίσημης περιφερειακής επιρροής και ο Μπασάρ αλ-Άσαντ θα παραμείνει πρόεδρος για μερικά χρόνια, τουλάχιστον βάσει του περιγράμματος μιας συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Μια τέτοια συμφωνία, η οποία θα επιτρέπει περιφερειακή αυτονομία μέσα σε μια ομοσπονδιακή δομή που θα ελέγχεται από τους Αλεβίτες του Άσαντ, είναι σε πρώιμο στάδιο, υπόκειται σε αλλαγές και θα απαιτήσει να πειστούν ο Άσαντ και οι αντάρτες και, εντέλει, των χωρών του Κόλπου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, σύμφωνα με πηγές που είναι εξοικειωμένες με τον ρωσικό τρόπο σκέψης.
Οι εξουσίες του Άσαντ θα περικοπούν με βάση μια συμφωνία των τριών χωρών, λένε συγκλίνουσες πηγές. Η Ρωσία και η Τουρκία θα του επιτρέψουν να μείνει ως τις επόμενες προεδρικές εκλογές οπότε και θα παραιτηθεί υπέρ ενός λιγότερο πολωτικού αλεβίτη υποψηφίου.
Το Ιράν θα πρέπει επίσης να πεισθεί, κατά τις πηγές του Ρόιτερς. Όμως έτσι κι αλλιώς ο Άσαντ θα αποχωρήσει στο τέλος, κατά τρόπο που θα διασώζει την υπόληψή του, με εγγυήσεις για την ασφάλεια του ιδίου και της οικογένειάς του.
Το Ιράν, ο πιο πιστός υποστηρικτής του Άσαντ, έχει στείλει πολιτοφύλακες για να βοηθήσουν τον Άσαντ, η Ρωσία συνδράμει με αεροπορικές επιδρομές, ενώ η Τουρκία έχει υποστηρίξει τους αντάρτες που μάχονται κατά του Άσαντ.
Παρασκηνιακές συμφωνίες
Αν η Ρωσία καταφέρει να γίνει το δικό της, νέες ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση θα ξεκινήσουν στα μέσα Ιανουαρίου στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, στενού συμμάχου της Ρωσίας.
Οι συνομιλίες θα διακρίνονται από τις διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και δεν θα περιλαμβάνουν αρχικά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό έχει εξοργίσει ορισμένους στην Ουάσινγκτον.
"Δεν νομίζω ότι οι Τούρκοι και οι Ρώσοι μπορούν να το κάνουν αυτό (τις πολιτικές διαπραγματεύσεις) χωρίς εμάς." σχολίασε αξιωματούχος των ΗΠΑ που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαίσθητης φύσης του θέματος.
Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν συναντήθηκαν στη Μόσχα την 20ή Δεκεμβρίου και όρισαν τις αρχές στις οποίες πρέπει να στηρίζεται κατά τη γνώμη τους οποιαδήποτε συμφωνία για τη Συρία.
Ρωσικές πηγές λένε πως το πρώτο βήμα είναι η εφαρμογή μιας εκεχειρίας σε όλη τη Συρία και στη συνέχεια η διεξαγωγή συνομιλιών. Στη συνέχεια θα πρέπει να επιδιωχθεί η εμπλοκή των χωρών του Κόλπου, στη συνέχεια των ΗΠΑ, και σε μεταγενέστερο στάδιο θα πρέπει να ερωτηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ίσως μαζί με τις χώρες του Κόλπου, για να παραλάβει τον λογαριασμό της ανοικοδόμησης.
Η ώθηση για την ειρήνη από αυτά τα τρία μέρη μοιάζει, με μα πρώτη ματιά, παράδοξη.
Ο Πούτιν έχει επιτύχει μια σειρά συνεννοήσεις του παρασκηνίου με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για μια ενδεχόμενη συμφωνία, λένε πολλές πηγές που είναι σε γνώση της διαδικασίας.
Η Μόσχα πέτυχε να πείσει το Ιράν πείθοντας την Τουρκία να αποσύρει τα αιτήματά της για την άμεση αποχώρηση του Άσαντ, κατά τις ίδιες πηγές. "Δεν σημαίνει ότι εγκρίνουμε τον Άσαντ. Αλλά πρέπει να έχουμε μια συνεννόηση. Όταν εξολοθρευτεί το Ισλαμικό Κράτος, η Ρωσία μπορεί να υποστηρίξει την Τουρκία στη Συρία αποτελειώνοντας το PKK".
"Οπωσδήποτε έχουμε διαφωνίες με το Ιράν", είπε ο ίδιος τούρκος αξιωματούχος. "Βλέπουμε ορισμένα θέματα διαφορετικά, αλλά καταλήγουμε σε συμφωνίες για να διευθετήσουμε αμοιβαία προβλήματα".
Δημοσίως, η θέση της Τουρκίας παραμένει η σφοδρή αντίθεση στον Άσαντ και ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα πως μια πολιτική μετάβαση με τον Άσαντ είναι αδύνατη.