Μειώθηκαν κατά 92% από το 2000, πτώση που οι αρχές της χώρας χαρακτηρίζουν «ιστορική».
Οι απαγωγές μειώθηκαν κατά 92% στην Κολομβία από το 2000, στις 188 φέτος, καταγράφοντας μια πτώση που οι αρχές της χώρας χαρακτηρίζουν «ιστορική».
Για δεκαπέντε χρόνια στην Κολομβία καταγράφονταν πάνω από 3.400 απαγωγές κάθε χρόνο, κατά μέσον όρο, διευκρίνισε ο επικεφαλής της διεύθυνσης αντιμετώπισης απαγωγών της κολομβιάνικης αστυνομίας, ο στρατηγός Φερνάντο Μουρίγιο. «Η πτώση αυτού του τόσο φριχτού εγκλήματος έφθασε σε ιστορικό επίπεδο», πρόσθεσε ο στρατηγός, ο οποίος διευκρίνισε ότι το 2016, οι περισσότερες από τις απαγωγές (το 88%) έγιναν από κακοποιούς του ποινικού δικαίου.
Ο Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης, η δεύτερη μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών της χώρας, ευθύνεται για το 11% από τις απαγωγές και το οργανωμένο έγκλημα για το υπόλοιπο 1%, δήλωσε ο ίδιος ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας.
Οι αρχές ανέφεραν πως οι Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, η μεγαλύτερη οργάνωση ανταρτών της χώρας με την οποία η κυβέρνηση υπέγραψε στα τέλη Νοεμβρίου μια συμφωνία ειρήνης για να τερματιστεί ο πόλεμος που διαρκεί 52 χρόνια, δεν έκανε καμιά απαγωγή. Η πλειονότητα των απαγωγών τα προηγούμενα χρόνια αποδιδόταν από την Μπογοτά στους γκεριγέρος των FARC.
Οι μισές από τις απαγωγές που καταγράφηκαν το 2016 έγιναν για λύτρα, σύμφωνα με τον στρατηγό Μουρίγιο, κατά τον οποίο εξαρθρώθηκαν 30 σπείρες που επιδίδονταν σε αυτό το συγκεκριμένο είδος εγκληματικής δράσης και συνελήφθησαν 524 ύποπτοι. Κατά τον ίδιο, 57 όμηροι απελευθερώθηκαν από τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, ενώ επτά βρίσκονται ακόμη στα χέρια των απαγωγέων τους.
Ο ELN και η κυβέρνηση της Κολομβίας άρχισαν τον Ιανουάριο του 2014 μυστικές συνομιλίες με στόχο την προετοιμασία ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Η έναρξή τους είχε εξαγγελθεί πως θα γινόταν την 27η Οκτωβρίου, αλλά ανεστάλησαν από τον πρόεδρο Χουάν Μανουέλ Σάντος, ο οποίος απαιτεί πριν ξεκινήσουν να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι όμηροι των ανταρτών.Από τη δεκαετία του '60, στην εξαιρετικά περίπλοκη ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία ενεπλάκησαν πάνω από τριάντα οργανώσεις ανταρτών της άκρας αριστεράς, ακροδεξιά τάγματα θανάτου, ο στρατός και συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος. Ο πόλεμος στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 260.000 ανθρώπους, ενώ άλλοι 45.000 θεωρούνται επισήμως αγνοούμενοι και 6,9 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.