Διαδήλωση έξω από το κοινοβούλιο στην Τύνιδα
Διαδήλωση έξω από το κοινοβούλιο της χώρας στην πρωτεύουσα, Τύνιδα, έκαναν εκατοντάδες Τυνήσιοι ζητώντας να μην επιστρέψουν στην Τυνησία συμπατριώτες τους που έχουν γίνει τζιχαντιστές.
Η Τυνησία είναι μια από τις χώρες που έχουν σημαντικό αριθμό υπηκόων που έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις, ιδίως στο Ιράκ, τη Συρία ή ακόμα και τη Λιβύη. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 5.000 Τυνήσιοι έχουν ενταχθεί στις τζιχαντιστικές οργανώσεις.
Τουλάχιστον 1500 άνθρωποι συμμετείχαν στην κινητοποίηση, σύμφωνα με τους διοργανωτές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα ενός συλλόγου μη κυβερνητικών οργανώσεων.
«Όχι στην επιστροφή» των τζιχαντιστών, μπορούσε να διαβάσει κανείς στα πανό των διαδηλωτών.
Η συγκέντρωση έλαβε χώρα μερικές εβδομάδες μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Τυνησίας Μπέτζι Καϊντ Εσέμπσι, σχετικά με το ζήτημα των τζιχαντιστών.
«Πολλοί εξ αυτών θέλουν να επιστρέψουν, δεν μπορούμε να εμποδίσουμε έναν Τυνήσιο να επιστρέψει στην χώρα του (…). Όμως προφανώς (…) θα βρισκόμαστε σε επιφυλακή» είχε πει την 2α Δεκεμβρίου στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Δεν θα τους βάλουμε όλους στην φυλακή, διότι εάν το κάνουμε αυτό δεν θα έχουμε αρκετές φυλακές, όμως θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να τους αδρανοποιήσουμε. Τους παρακολουθούμε» είχε συμπληρώσει.
Έπειτα από επικρίσεις που πυροδότησε στον Τύπο και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ο Εσέμπσι προέβη σε διευκρινίσεις την 15η Δεκεμβρίου με δηλώσεις του στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο. Εκεί διαβεβαίωσε:
«Δεν θα είμαστε επιεικείς με τους τρομοκράτες».
«Όχι στην ελευθερία των (μελών) των τρομοκρατικών οργανώσεων» φώναζε σήμερα το πλήθος.
Η σημερινή διαδήλωση πραγματοποιήθηκε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την επίθεση στην χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, όπου 12 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Ο φερόμενος δράστης της επίθεσης είναι ένας 24χρονος Τυνήσιος που επρόκειτο να απελαθεί από τη Γερμανία.
Χθες το βράδυ, ο υπουργός Εσωτερικών της Τυνησίας Χέντι Ματζντούμπ είπε ενώπιον των βουλευτών ότι 800 Τυνήσιοι που είχαν ενταχθεί σε εξτρεμιστικές οργανώσεις, επέστρεψαν στην Τυνησία.