Περίπου 20.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μέχρι τώρα από τις ανατολικές ανταρτοκρατούμενες περιοχές, σύμφωνα με τον τούρκο ΥΠΕΞ
Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η εκκένωση των ανατολικών περιοχών του Χαλεπίου από άμαχους και αντάρτες με τις οικογένειές τους ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε σήμερα ομόφωνα ώστε αξιωματούχοι του Οργανισμού να μπορέσουν να επιβλέψουν την απομάκρυνση των αμάχων και την ασφάλεια των πολιτών που παραμένουν στη συριακή πόλη.
Το 15μελές Συμβούλιο ενέκρινε γαλλικό σχέδιο ψηφίσματος που "απαιτεί από όλα τα μέρη να παράσχουν στους παρατηρητές αυτούς ασφαλή, άμεση και ανεμπόδιστη πρόσβαση".
Περίπου 20.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από το ανατολικό τμήμα της πόλης μέχρι τώρα και οι προσπάθειες να απομακρυνθούν και άλλοι συνεχίζεται, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Παράλληλα 500 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σιιτικά χωριά Φούα και Κεφράγια, τα οποία βρίσκονται στην επαρχία Ιντλίμπ και πολιορκούνται από τους αντάρτες, σύμφωνα με το Παραρητήριο.
Η απομάκρυνση των τραυματιών και άλλων αμάχων από τα δύο αυτά χωριά έχει τεθεί ως προϋπόθεση για την απομάκρυνση όσων παραμένουν παγιδευμένοι στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές στο ανατολικό Χαλέπι.
Η εκκένωση των ανατολικών συνοικιών ξεκίνησε αργά το βράδυ της Κυριακής, μετά από διαδοχικές διακοπές.
Από το πρωί της Δευτέρας, δκάδες λεωφορεία μετέφεραν χιλιάδες ανθρώπους από τη μικροσκοπική ζώνη η οποία παραμένει υπό τον έλεγχο των ανταρτών, σε ανταρτοκρατούμενες περιοχές στην ύπαιθρο και δυτικά της πόλης, σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η εκκένωση της περιοχής είναι το αποτέλεσμα εντατικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στη Ρωσία –τον κύριο υποστηρικτή του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ– και την Τουρκία, η οποία υποστηρίζει κάποιες από τις μεγάλες οργανώσεις των ανταρτών.
Ο υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας θα συζητήσουν αύριο Τρίτη στη Μόσχα με στόχο να δώσουν νέα ώθηση στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του Χαλεπίου, ανακοίνωσε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
"Η συνάντηση θα γίνει για να γίνουν κατανοητές οι απόψεις των τριών πλευρών, να ξεκαθαρίσουμε πού βρισκόμαστε όλοι και να συζητήσουμε πού πάμε από εδώ", είπε ο αξιωματούχος μιλώντας στους ξένους ανταποκριτές στην Κωνσταντινούπολη.
"Δεν θα είναι μια συνάντηση όπου θα γίνουν θαύματα, αλλά θα δώσει σε όλες τις πλευρές τη δυνατότητα να ακούσουν η μία την άλλη", κατέληξε.