Στα στενά του Χορμούζ ο Ιρανικός στόλος

Το Ιράν άρχισε σήμερα ναυτικά γυμνασίων στα στενά του Χορμούζ, στον Κόλπο του Ομάν, με σκοπό να δείξει "τις στρατιωτικές ικανότητες των ενόπλων δυνάμεων" να υπερασπίζουν τα σύνορα του Ιράν, καθώς και να στείλει ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας σε γειτονικές χώρες.

Σύμφωνα με τον ναυτικό διοικητή Χαμπιμπολάχ Σαγιάρι, κατά την άσκηση θα δοκιμασθούν πυραυλικά συστήματα του πολεμικού Ναυτικού, πλοία μάχης, υποβρύχια και μέθοδοι περιπολίας και αναγνώρισης.

Οι ασκήσεις θα γίνουν σε μια περιοχή έκτασης περίπου ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου στα στενά του Χορμούζ, τον Κόλπο του Ομάν και τα βόρεια τμήματα του Ινδικού Ωκεανού.

Τον περασμένο Ιούλιο, το Ιράν ανακοίνωσε ότι σκοπέυει να εξοπλίσει άμεσα τα πλοία του στα Στενά του Ορμούζ με πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς, ως άλλη μια προειδοποίηση προς την δύση να μην επιτεθεί στην Ισλαμική Δημοκρατία με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

Η Τεχεράνη έχει απειλήσει να κλείσει τα Στενά, από όπου περνάει το 40% του πετρελαίου που διακινείται δια θαλάσσης παγκοσμίως, εάν οι δυτικές κυρώσεις -που έχουν στόχο να πειστεί η Ισλαμική Δημοκρατία να εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό ουρανίου- εμποδίσουν τις εξαγωγές αργού τις οποίες πραγματοποιεί.