Εξέφρασαν την ελπίδα το βραβείο Ζαχάρωφ «για την ελευθερία πνεύματος» να βοηθήσει να αλλάξει η εντύπωση που έχουν οι Ευρωπαίοι για τους πρόσφυγες
Οι δύο Ιρακινές της φυλής Γεζίντι, η Νάντια Μουράντ Μπασί και η Λάμια Χατζί Μπασάρ, που τιμήθηκαν σήμερα με το βραβείο Ζαχάρωφ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζήτησαν να προσαχθούν οι επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης.
Η Μουράντ και η Μπασάρ έχουν αναχθεί σε εκπροσώπους της φυλής Γεζίντι, μιας κουρδόφωνης μειονότητας του Ιράκ που διώκεται από τους τζιχαντιστές, αφού έπεσαν θύματα σεξουαλικής δουλείας από το ΙΚ και κατάφεραν να ξεφύγουν.
Έχοντας την επιθυμία να μιλήσουν εξ ονόματος της κοινότητάς τους και όχι τόσο βάσει των προσωπικών τους βιωμάτων, οι δύο νεαρές γυναίκες υπογράμμισαν ότι είναι σημαντικό όχι μόνο να νικηθεί στρατιωτικά το ΙΚ, αλλά επίσης να προσαχθούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου οι επικεφαλής του.
«Πρέπει να προσαχθούν οι επικεφαλής του ενώπιον του ΔΠΔ, διότι το όνομα του Ντάες (αραβικό ακρωνύμιο του ΙΚ) μπορεί να εξαφανιστεί, όμως η επίδρασή του δεν θα εξαλειφθεί παρά μόνο αν αποδοθεί δικαιοσύνη», υπογράμμισε η Νάντια Μουράντ, υπογραμμίζοντας ότι «3.500 γυναίκες Γεζίντι» παραμένουν αιχμάλωτες από το ΙΚ.
«Όταν υποστήκαμε βιασμούς, όταν πουληθήκαμε και ξαναπουληθήκαμε από το Ντάες, δεν χάσαμε ποτέ την εμπιστοσύνη μας στον Θεό, διότι γνωρίζουμε ότι ο Θεός είναι εκεί και ποτέ δεν σκεφτήκαμε να πάρουμε εκδίκηση», δήλωσε από την πλευρά της η Μπασάρ, η οποία είναι πλέον τυφλή και το πρόσωπο της οποίας φέρει τα σημάδια από μια έκρηξη νάρκης που εξερράγη την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει από τους τζιχαντιστές.
Οι δύο γυναίκες εξέφρασαν την ελπίδα το βραβείο Ζαχάρωφ «για την ελευθερία πνεύματος» να βοηθήσει να αλλάξει η εντύπωση που έχουν οι Ευρωπαίοι για τους πρόσφυγες.
«Είναι η ελπίδα μας το βραβείο Ζαχάρωφ να βοηθήσει να αλλάξει η αντιμετώπιση των ανθρώπων απέναντι στους πρόσφυγες», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μουράντ, λίγες ώρες προτού παραλάβει το βραβείο.
Η Μουράντ έγινε τον Σεπτέμβριο του 2016 η πρώτη πρέσβειρα καλής θέλησης του UNODC (Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος) για την αξιοπρέπεια των επιζώντων από εμπορία ανθρώπων και συμμετείχε σε παγκόσμιες και τοπικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη δεινή θέση αναρίθμητων θυμάτων εμπορίας.