Μεταξύ της κυβέρνησης και του FARC
«Αυτή η νέα συμφωνία είναι μια καλύτερη συμφωνία», έκρινε ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της δεκαπενθήμερης διαπραγμάτευσης απεσταλμένων της κυβέρνησής του και των ανταρτών των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας στην Αβάνα, μετά την απόρριψη από τους Κολομβιανούς στο δημοψήφισμα της 2ας Οκτωβρίου της αρχικής συμφωνίας ειρήνης.
«Πρέπει με ταπεινότητα να αναγνωρίσω ότι αυτή η νέα συμφωνία είναι μια καλύτερη συμφωνία», είπε ο πρόεδρος της Κολομβίας σε τηλεοπτικό του διάγγελμα. Όταν είχε συναφθεί η αρχική συμφωνία, η οποία υπογράφτηκε επίσημα την 26η Σεπτεμβρίου, ο Σάντος δήλωνε ότι ήταν «η καλύτερη δυνατή», σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Η αναθεωρημένη συμφωνία έχει στόχο να ικανοποιηθούν κάποια από τα αιτήματα τα οποία πρόβαλαν οι επικριτές της, όπως ο δεξιός πρώην πρόεδρος Άλβαρο Ουρίμπε, ο οποίος έκρινε πως ήταν υπερβολικά επιεικής έναντι των ανταρτών και ειδικά όσων διέπραξαν εγκλήματα πολέμου.
«Η νέα συμφωνία μας δίνει μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε τις αμφιβολίες, αλλά πάνω απ' όλα να ενωθούμε», είπε ο διαπραγματευτής της κυβέρνησης Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε, ο οποίος συνυπέγραψε τη συμφωνία με τον διαπραγματευτή των ανταρτών Ιβάν Μάρκες. Και ο Ντε λα Κάγιε είπε ότι το αναθεωρημένο κείμενο της συμφωνίας είναι «πολύ καλύτερο» από εκείνο της αρχικής, χωρίς όμως να διευκρινίσει εάν θα τεθεί σε νέο δημοψήφισμα.
Η απόρριψη της συμφωνίας στο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για 55.000 ψήφους αποτέλεσε βαρύ πλήγμα για τον Σάντος, στον οποίο δόθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο στη χώρα του, ο οποίος διαρκεί 52 χρόνια.
Μετά το απροσδόκητο αποτέλεσμα, ο Σάντος άρχισε αμέσως να αναζητεί έναν τρόπο να περισώσει τη συμφωνία και οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν πως παρατείνουν την ανακωχή που είχαν κηρύξει ως την 31η Δεκεμβρίου, προκειμένου να διαπραγματευθούν μια νέα συμφωνία. Οι αντάρτες αρχικά έλεγαν πως δεν θα επέστρεφαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όμως αναθεώρησαν τη στάση τους.
«Οι συναντήσεις με την αντιπροσωπεία των FARC ήταν έντονες», αναγνώρισε ο Ντε λα Κάγιε. «Δουλέψαμε για 15 μέρες και νύχτες για να καταλήξουμε σε αυτή τη νέα συμφωνία». Σύμφωνα με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της κυβέρνησης, ορισμένες από τις τροποποιήσεις άπτονται της δικαιοσύνης: αφορούν τις ποινές που θα επιβληθούν σε όσους κριθούν ένοχοι για εγκλήματα πολέμου. Οι έρευνες για τέτοια εγκλήματα θα πρέπει να αρχίσουν μέσα σε δύο χρόνια και τα ειδικά δικαστήρια θα λειτουργούν για δέκα χρόνια. Άλλες διατάξεις της συμφωνίας που τροποποιήθηκαν αφορούν τις αποζημιώσεις που θα δοθούν στα θύματα.
Στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Σάντος είπε ότι έδωσε οδηγίες στον Ντε λα Κάγιε και την ομάδα του να επιστρέψουν στην Μπογοτά και να εξηγήσουν τι προβλέπει η νέα συμφωνία στο στρατόπεδο του «όχι», του οποίου ηγείται ο Ουρίμπε.
Ο Σάντος σημείωσε ότι ένα ζήτημα στο οποίο δεν σημειώθηκε «πρόοδος» ήταν η απαίτηση των επικριτών της συμφωνίας να μην επιτραπεί στους ηγέτες των ανταρτών να θέτουν υποψηφιότητα για να εκλεγούν σε αιρετά αξιώματα.
«Δεν θα παραχωρηθούν έδρες στο κοινοβούλιο. Θα πρέπει να συμμετέχουν στις εκλογές. Ούτε θα τους δοθούν θέσεις στην κυβέρνηση, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις. Αλλά ναι, θα μπορούν να εκλεγούν», εξήγησε.
Ο διαπραγματευτής των FARC Μάρκες τόνισε ότι «το μόνο που απομένει είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία για να μπουν τα θεμέλια για την ειρήνη στην Κολομβία».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι σημείωσε ότι «έπειτα από 52 χρόνια πολέμου, καμιά ειρηνευτική συμφωνία δεν θα μπορούσε να ικανοποιεί τους πάντες, να διευθετεί κάθε λεπτομέρεια. Αλλά αυτή η συμφωνία συνιστά ένα σημαντικό βήμα μπροστά στον δρόμο της Κολομβίας προς μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη. Οι ΗΠΑ, σε συντονισμό με την κυβέρνηση της Κολομβίας, θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την πλήρη εφαρμογή της οριστικής συμφωνίας ειρήνης».
Μερικές ώρες πριν από την ανακοίνωση της επίτευξης της νέας συμφωνίας κι έπειτα από μια συνάντησή του με τον Σάντος, ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας (2002-2010) Ουρίμπε απαίτησε το κείμενο «που θα ανακοινωθεί από την Αβάνα» να μην είναι «το οριστικό» πριν το εξετάσουν ο ίδιος, η ομάδα του και μέλη οικογενειών των θυμάτων του πολέμου. Κατά πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση, ο Ουρίμπε δεν είναι ικανοποιημένος ούτε με το νέο κείμενο.
Η συμφωνία θα δημοσιοποιηθεί στο σύνολό της σήμερα Κυριακή.