Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης της Αφγανής του National Geographic

Το κορίτσι με τα πράσινα μάτια και το κοκκινο μαντήλι αποτέλεσε ένα από τα πλέον διάσημα εξώφυλλα του περιοδικού

Απορρίφθηκε από δικαστήριο του Πακιστάν το αίτημα αποφυλάκισης που είχε υποβάλλει η Σαρμπάτ Γκούλα, η Αφγανή με τα πράσινα μάτια που αποτέλεσε το πιο διάσημο ίσως εξώφυλλο στην ιστορία του περιοδικού National Geographic. Η Γκούλα έγινε εξώφυλλο στο γνωστό περιοδικό το 1984.

Η γυναίκα από το Αφγανιστάν συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και κατηγορείται, όπως και χιλιάδες άλλοι Αφγανοί πρόσφυγες, για κατοχή πλαστής πακιστανικής ταυτότητας. Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Τσόντρι Νισάρ Άλι Χαν διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι θα εξετάσει αυτήν την υπόθεση "από ανθρωπιστική σκοπιά", αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Γκούλα θα αποφυλακιστεί σύντομα. Ωστόσο σήμερα ένας δικαστής στην πόλη Πεσάβαρ απέρριψε το αίτημά της, λέγοντας ότι δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα των δικηγόρων της επειδή είχε αποκτήσει δύο πλαστές ταυτότητες και επομένως "σε δύο περιπτώσεις εμφανίστηκε ως Πακιστανή υπήκοος".

Η Γκούλα είχε ζητήσει την έκδοση ταυτότητας το 2014, δηλώνοντας τότε ότι ονομάζεται Σαρμπάτ Μπίμπι. Η περίπτωσή της καταδεικνύει την απελπισία πολλών Αφγανών προσφύγων που φοβούνται ότι θα τους στείλουν πίσω στο Αφγανιστάν ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται.

Αν κριθεί ένοχη, η Γκούλα κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 14 ετών. Όμως συνήθως οι Αφγανοί πρόσφυγες που καταδικάζονται από πακιστανικά δικαστήρια δεν φυλακίζονται αλλά απελαύνονται.

Η πασίγνωστη φωτογραφία της Γκούλα είχε τραβηχτεί από τον Αμερικανό φωτορεπόρτερ Στιβ ΜακΚάρι σε έναν καταυλισμό Αφγανών προσφύγων στο Πακιστάν το 1984.

Σήμερα, η μεσήλικη γυναίκα που υπήρξε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα στον κόσμο πάσχει από ηπατίτιδα, είναι χήρα και αποτελεί μοναδική κεφαλή της οικογένειάς της.