Αμφισβητεί τις κατηγορίες για χρήση χημικών στη Συρία το Ισραήλ

Αμφιβολίες εκφράζει ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Μοσέ Γιααλόν, για το κατά πόσον είναι ακριβείς οι καταγγελίες της συριακής αντιπολίτευσης ότι το καθεστώς Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά των ανταρτών.

"Είδαμε τις αναφορές από την αντιπολίτευση. Δεν είναι η πρώτη φορά. Η αντιπολίτευση έχει κάποιο συμφέρον στο να προκαλέσει μια διεθνή στρατιωτική επέμβαση", υποστήριξε ο Γιααλόν μιλώντας στον στρατιωτικό ραδιοσταθμό του Ισραήλ.

"Όπως είναι τώρα τα πράγματα, δεν έχουμε καμία επιβεβαίωση ή απόδειξη ότι έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, αλλά οπωσδήποτε παρακολουθούμε τα γεγονότα με προσοχή", σημείωσε.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε συγκεντρώσει αναφορές ακτιβιστών την Κυριακή, σύμφωνα με τις οποίες έξι ένοπλοι αντάρτες έχασαν τη ζωή τους αφού εισέπνευσαν καπνό στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην επαρχία της Συρίας Χομς. Το Παρατηρητήριο σημείωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι χρησιμοποιήθηκε κάποιο δηλητηριώδες αέριο και ζήτησε να διερευνηθεί το θέμα.

“Μπορεί να είναι άλλα πράγματα", απάντησε επίσης ο Γιααλόν σε ερώτηση σχετικά με τις φωτογραφίες που δείχνουν ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν φροντίδα για ενδεχόμενη δηλητηρίαση από αέρια. "Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό που βλέπουμε στις φωτογραφίες είναι το αποτέλεσμα της χρήσης χημικών όπλων", σημείωσε.