Συρία: Νέες επιθέσεις σε αμάχους με μυστηριώδη αέρια

 Για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες, το καθεστώς βομβάρδισε αμάχους που περίμεναν στην ουρά για ψωμί. Η νέα επίθεση - μία ημέρα μετά το μακελειό στη Χάμα με τους 100 νεκρούς- έγινε στην επαρχία της Χομ, όπου δεκάδες άνθρωποι περίμεναν έξω από αρτοπωλείο.

Σύμφωνα με ακτιβιστές και πηγές της αντιπολίτευσης, από του νέους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην Ταλμπίσε σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι. "Έβλεπα τα πτώματα στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο, μέσα σε λίμνες αίματος και τους υπόλοιπους να ουρλιάζουν υστερικά, από 200 μέτρα μακρυά, καθώς προσπαθούσα να φτάσω στον φούρνο" δήλωσε συγκλονισμένος στο CNN αυτόπτης μάρτυρας.

Έξι από αυτούς έχασαν την ζωή τους από "μυστηριώδη" αέρια, καταγγέλλουν γιατροί και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ το καθεστώς επιρρίπτει την ευθύνη στις ένοπλες συμμορίες :τρομοκρατών"- όπως χαρακτηρίζει τους αντάρτες αντικαθεστωτικούς η Δαμασκός.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Asharq Alawsat εκπρόσωπος των εξεγερμένων δήλωσε ότι η αντιπολίτευση έχει καταγράψει τουλάχιστον 18 περιστατικά χρήσης δηλητηριωδών αερίων από τον κυβερνητικό στρατό στα περίχωρα της Δαμασκού, της Χαμέ, της Χομς και της Ιντλίμπ.

Από την πλευρά τους τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν έντονα αυτές τις επιθέσεις και σε ανακοίνωση τους αναφέρουν χαρακτηριστικά: "Βίαιες επιθέσεις όπως αυτές δείχνουν ότι το καθεστώς του Άσαντ δεν έχει μέλλον στη Συρία. Αυτοί που διαπράττουν αυτές τις φρικαλεότητες θα λογοδοτήσουν".

 

Εν τω μεταξύ, αντιπολιτευόμενη οργάνωση της Συρίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι αντάρτες πήραν τον έλεγχο μιας πόλης που βρίσκεται κατά μήκος της μεθορίου με την Τουρκία και αποτελούσε προπύργιο των δυνάμεων της κυβέρνησης και των πολιτοφυλακών της.

"Οι αντάρτες κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο από τις πρώτες πρωϊνές ώρες όλης της περιοχής Χάρεμ, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγικού της κάστρου, η οποία αποτελούσε το τελευταίο προπύργιο των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης και των πολιτοφυλακών της", δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, επικεφαλής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ακτιβιστές δήλωσαν εξάλλου ότι περίπου 700 Σύροι διέσχισαν τα σύνορα και πέρασαν στην Τουρκία το τελευταίο 24ωρο.

Υπάρχουν επίσης αναφορές για συγκρούσεις ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και αυτές των ανταρτών σε περιοχές κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Δαμασκού, ενώ ακτιβιστές δήλωσαν ότι οι αντάρτες σκότωσαν έναν υψηλόβαθμο αξιωματικό των υπηρεσιών πληροφοριών στο προάστιο Τζαραμάνα αργά την Κυριακή.