Αύξηση παραγωγής κατά 43%
Οι εκτάσεις γης όπου καλλιεργείται παπαρούνα στο Αφγανιστάν αυξήθηκαν κατά 10% το 2016, στη χώρα που θεωρείται πρώτος παγκόσμιος παραγωγός οπίου, έπειτα από μια αξιοσημείωτη μείωση πέρυσι, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ από την Καμπούλ.
Η αύξηση της καλλιέργειας παπαρούνας οφείλεται «στις καλύτερες μετεωρολογικές συνθήκες» και οδήγησε στην αύξηση της παραγωγής οπίου κατά 43%, στους 4.600 τόνους το 2016 έναντι 3.300 το 2015, αναφέρεται στην έκθεση το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNRIC).
Σύμφωνα με την Αφγανή υπουργό αρμόδια για την καταπολέμηση των ναρκωτικών Σαλαμάτ Αζίμι, «η κύρια αιτία αυτής της αύξησης είναι η ενισχυμένη ανασφάλεια και η έλλειψη πόρων» για τις εκστρατείες εξάλειψης της καλλιέργειας παπαρούνας.
Αυτή τη στιγμή μόνο σε 13 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν δεν γίνεται καλλιέργεια παπαρούνας, επεσήμανε.
«Είναι πολύ ανησυχητικό να βλέπει κανείς να επεκτείνεται η καλλιέργεια παπαρούνας στις βόρειες επαρχίες», όπου σχεδόν δεν υπήρχε, σχολίασε ο Αντρέι Αβετισιάν του UNRIC στην Καμπούλ.
Το 2015 για πρώτη φορά σε διάστημα έξι ετών είχε σημειώσει πτώση η καλλιέργεια παπαρούνας στο Αφγανιστάν, μια εξέλιξη την οποία ο ΟΗΕ είχε αποδώσει στις κακές μετεωρολογικές συνθήκες.