Η Τουρκία αποδέχθηκε να άρει το βέτο που είχε ασκήσει για τη μη στρατιωτικού χαρακτήρα συνεργασία του ΝΑΤΟ με το Ισραήλ.
H αναδίπλωση της στρατηγικής εξωτερικής πολιτικής της Άγκυρας άρχισε να γίνεται ορατή στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ από τις 4 Δεκεμβρίου. Τότε εγκρίθηκε η πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν για την απεμπλοκή των συνεργασιών με τρίτες χώρες.
Η Άγκυρα παρεμπόδιζε τη συνεργασία, μετά την επίθεση κατά του στολίσκου με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα το 2010, κατά την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους εννέα Τούρκοι και είχε προκαλέσει κλιμάκωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Την άρση του βέτο προεξόφλησε την Κυριακή τουρκική διπλωματική πηγή.
Οι εκφάνσεις της τουρκικής αναδίπλωσης
Η Τουρκία με τον τρόπο αυτόν ενέκρινε τη συμπερίληψη του Ισραήλ "σε πολλές δραστηριότητες του προγράμματος" του ΝΑΤΟ για το 2013, "σε σεμινάρια, εργαστήρια, διαλέξεις και συνέδρια", σε αντάλλαγμα για την άρση του βέτο που είχαν ασκήσει χώρες αλληλέγγυες στο Ισραήλ για τη συνεργασία με χώρες φίλα προσκείμενες στην Τουρκία, ιδίως στον Αραβικό κόσμο, πρόσθεσε η τουρκική πηγή.
"Ορισμένα μέλη αντιλήφθηκαν αυτό που υφίστατο το ΝΑΤΟ" εξαιτίας αυτών των μέτρων, τα οποία "δημιούργησαν έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των εταίρων" της Συμμαχίας, σχολίασε τουρκική διπλωματική πηγή.
Παρά ταύτα, η δυνατότητα κοινών στρατιωτικών γυμνασίων Ισραήλ–ΝΑΤΟ αποκλείεται, σύμφωνα με την Τουρκία. "Στην πρόταση του Ράσμουσεν δεν υπάρχει χώρος για γυμνάσια του ΝΑΤΟ με το Ισραήλ", προσδιόρισε η παραπάνω πηγή.
Όπως πρόσθεσε επίσης ο Τούρκος διπλωμάτης, "η Τουρκία τηρεί την απόφασή της για τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται εντός του εδάφους της", ακόμη και εάν δεν πρόκειται για στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις.
Η απόφαση έχει σημασία καθώς το ΝΑΤΟ συμφώνησε στις αρχές του τρέχοντος μηνός να αναπτύξει συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος Πάτριοτ στη μεθόριο της Τουρκίας με τη Συρία, προκειμένου να προστατευθεί η Άγκυρα από πιθανές συριακές επιθέσεις.