Θα ταφεί την Παρασκευή στο κοιμητήριο του όρους Χερτζλ όπου έχουν ταφεί σημαντικές προσωπικότητες του Ισραήλ
Χιλιάδες Ισραηλινοί κάνουν ουρά από το πρωί της Πέμπτης έξω από το κοινοβούλιο για να περάσουν μπροστά από το καλυμμένο με την ισραηλινή σημαία φέρετρο του Σιμόν Πέρες, ο οποίος απεβίωσε χθες Τετάρτη σε ηλικία 93 ετών, δύο εβδομάδες έπειτα από ένα εγκεφαλικό.
Λόγω της μεγάλης προσέλευσης (30.000 Ισραηλινοί μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες) το κοινοβούλιο αποφάσισε να παρατείνει μέχρι τις 23.00 την πρόσβαση του κοινού στην πλατεία.
Πολλοί ήταν αυτοί που έβγαζαν φωτογραφίες, ακόμη και σέλφι με το φέρετρο που ήταν καλυμμένο με την ισραηλινή σημαία. Επικρατούσε θλίψη και η αίσθηση ότι ένα κεφάλαιο της ιστορίας έκλεισε με τον θάνατο του Πέρες.
Ο Πέρες θα ταφεί την Παρασκευή στις 11.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) στο κοιμητήριο του όρους Χερτζλ όπου έχουν ταφεί σημαντικές προσωπικότητες του Ισραήλ, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμμανουέλ Ναχσόν.
Ο Πέρες ήταν ο τελευταίος επιζών από τους τρεις ηγέτες, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που τιμήθηκαν το 1994 με το Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν δολοφονήθηκε το 1995 ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ πέθανε το 2004. Όταν σκοτώθηκε ο Ράμπιν, ο Αραφάτ δεν είχε πάει στην κηδεία του, για λόγους ασφαλείας, όμως είχε επισκεφθεί τη χήρα του στο Τελ Αβίβ.
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί στην Ιερουσαλήμ και το όρος Χερτσλ, όπου θα ενταφιαστεί ο Πέρες, δίπλα στον Γιτζάκ Ράμπιν, θα αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο για έναν επιπρόσθετο λόγο: στην πόλη θα βρίσκονται 90 αντιπροσωπείες από 70 χώρες.
"Πρέπει να εφαρμόσουμε μια επιχείρηση (ασφαλείας) άνευ προηγουμένου", δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Ρόνι Αλσέιχ.
Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν διέταξε τις αρχές να παρακολουθούν τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να προλάβουν τυχόν επεισόδια ή επιθέσεις από μεμονωμένα πρόσωπα, διευκρίνισε η αστυνομία.
Πλήθος ξένων ηγετών στην κηδεία
Στο Ισραήλ βρίσκεται ήδη ο Μπιλ Κλίντον, που είχε φιλοξενήσει ως πρόεδρος των ΗΠΑ την τελετή της υπογραφής της πρώτης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, το 1993. Ο Κλίντον με μεγάλη δυσκολία έκρυβε τη συγκίνησή του μπροστά στο φέρετρο εκείνου που τον αποκαλούσε "πραγματικό φίλο".
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα είναι μεταξύ των ξένων αξιωματούχων που πρόκειται να συμμετάσχουν αύριο στην κηδεία του νομπελίστα της Ειρήνης.
Παρών στην κηδεία θα είναι και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος έστειλε συλλυπητήρια επιστολή στην οικογένεια του Πέρες και θα ταξιδέψει στην Ιερουσαλήμ από τη γειτονική Ραμάλα - ένας από τους ελάχιστους εκπροσώπους του αραβικού κόσμου.
Η Αίγυπτος θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.
Στο Ισραήλ θα μεταβεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κηδεία του Σιμόν Πέρες.
Ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ πρόκειται να παρευρεθούν στην κηδεία του Πέρες.
Οι ηγέτες της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, των μοναδικών αραβικών κρατών που έχουν υπογράψει συνθήκες ειρήνης με το Ισραήλ, δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο των συμμετεχόντων που δόθηκε στη δημοσιότητα από το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.