Απαισιοδοξία για την επόμενη μέρα
Έληξε η εκεχειρία στη Συρία, που είχε συμφωνηθεί από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία και τέθηκε σε ισχύ, από τις 12 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ακόμη και με την κατάπαυση του πυρός, η ανθρωπιστική βοήθεια δεν κατάφερε να φτάσει στο αιματοβαμμένο και πολύπαθο Χαλέπι. Ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις Στίβεν Ο' Μπράιεν δήλωσε τον «πόνο και την απογοήτευση» του που δεν μπόρεσε η βοήθεια να φτάσει στους ανθρώπους του Χαλεπίου.
20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια για 185.000 ανθρώπους παραμένουν στην Τουρκία καθώς, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, δεν υπάρχουν αρκετές εγγυήσεις πλέον για την ασφάλεια των μελών της ανθρωπιστικής αποστολής.
Η απαισιοδοξία πάντως για την επόμενη μέρα είναι διάχυτη. Ο καθεστωτικός στρατός του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ αρκέστηκε να ανακοινώσει τη λήξη της εκεχειρίας, χωρίς καμία ανακοίνωση για το πώς θα χειριστεί την κατάσταση στο εξής.
Και ο εκπρόσωπος των ανταρτών στο Χαλέπι δήλωσε απαισιόδοξος για τις επόμενες κινήσεις ενώ ανησυχία επικρατεί και στον ΟΗΕ. Ο εκπρόσωπος των ανταρτών, δήλωσε ότι η εκεχειρία "πρακτικά απέτυχε και έχει λήξει". Μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς είπε πως οι ομάδες των ανταρτών προετοιμάζονται για νέες "στρατιωτικές δράσεις". "Φαντάζομαι ότι στο κοντινό μέλλον θα υπάρξει ανάγκη δράσης εκ των πραγμάτων" είπε.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αναχωρώντας για Σύνοδο του ΟΗΕ για το προσφυγικό, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι με τη στάση τους επιδεινώνουν την κατάσταση μεταξύ των ανταρτών, αναφερόμενος στην έφοδο αμερικανικών δυνάμεων σε συριακή πόλη, κατά των τζιχαντιστών.
Το γεγονός ότι και οι σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ είναι σε κακό σημείο, επιδεινώνει την κατάσταση και σβήνει τις ελπίδες για άμεση εξεύρεση λύσης. Μαχητικά του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, χτύπησαν από λάθος, όπως ανακοινώθηκε δυνάμεις του στρατού του Άσαντ, κάτι που προκάλεσε σοβαρή κρίση μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον. Η αμερικανική πλευρά εξέφρασε τη λύπη της για το πλήγμα, αλλά πέρασε στην αντεπίθεση κατηγορώντας την Μόσχα για δημιουργία εντυπώσεων.