Για πρώτη φορά σε 30 χρόνια, οι Ιρανοί πιστοί αποκλείονται από τη Μέκκα

Κορυφώνεται ο διπλωματικός πόλεμος ανάμεσα στην Τεχεράνη και το Ριάντ, λίγες ημέρες πριν από το ετήσιο προσκύνημα

Ο πόλεμος των λέξεων ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία κλιμακώθηκε λίγες ημέρες πριν από τη έναρξη του προσκυνήματος στη Μέκκα, από το οποίο έχουν αποκλεισθεί φέτος οι ιρανοί πιστοί.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια που οι ιρανοί πιστοί δεν θα συμμετάσχουν στο Χατζ. 

Η ένταση ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία κορυφώθηκε όταν δεν έγινε δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για τη συμμετοχή των Ιρανών στο φετινό προσκύνημα στη Μέκκα, μετά το σοκ που προκλήθηκε τον περασμένο χρόνο όταν 2.500 άνθρωποι, ανάμεσά τους περισσότεροι από 450 Ιρανοί, έχασαν τη ζωή τους στο τεράστιο ποδοπάτημα.

Η Τεχεράνη κατηγόρησε τον Μάιο το Ριάντ για «σαμποτάζ», ενώ η σαουδαραβική πλευρά απέρριψε τις ιρανικές απαιτήσεις.

Οι τελευταίες σφοδρές επιθέσεις ήρθαν σήμερα από τον πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ροχανί και τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Ο Ροχανί κάλεσε τους μουσουλμάνους νω ενωθούν «για να τιμωρήσουν» τη Σαουδική Αραβία για τα «εγκλήματά» της, ενώ ο Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι η «καταραμένη οικογένεια» δεν αξίζει να διαχειρίζεται τους ιερούς τόπους του ισλάμ.

Ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν θα συγχωρήσει ποτέ το αίμα των μαρτύρων του προσκυνήματος, τη στιγμή που το Ιράν κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία για ανικανότητα στη διαχείρηση του χατζ.

Πέραν της διένεξης για το προσκύνημα, το σιιτκό Ιράν και η σουνιτική Σαουδική Αραβία επιδίδονται εδώ και χρόνια σε ένα πόλεμο δι΄αντιπροσώπων για την επέκταση της επιρροής τους , κυρίως στις συρράξεις της Συρίας και της Υεμένης, ενώ αναμετρώνται σε όλους τους περιφερειακούς πολέμους. 

Εχουν διακόψει τις διπλωματικές τους σχέσεις από τον Ιανουάριο με πρωτοβουλία του Ριάντ μετά την επίθεση κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την εκτέλεση εξέχοντος σιίτη ιερωμένου στη Σαουδική Αραβία.