Συρία: Ναυάγησε η συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας – Δεκάδες άμαχοι νεκροί σε επιθέσεις

Η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Μόσχα ότι "υπαναχώρησε" σε ορισμένα σημεία στις διαπραγματεύσεις

Παρά τη χθεσινή αισιοδοξία που είχαν προκαλέσει δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων ότι ΗΠΑ και Ρωσία είναι έτοιμες να ανακοινώσουν συμφωνία για τη Συρία, τελικά χθες η Ουάσινγκτον κατηγόρησε τη Μόσχα ότι "υπαναχώρησε" σε ορισμένα σημεία στις διαπραγματεύσεις και η συμφωνία ναυάγησε.

Σήμερα, Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στην Κίνα σε μία ύστατη προσπάθεια, αλλά οι δύο μεγάλες δυνάμεις δεν κατέληξαν σε μια συμφωνία για τη Συρία, σύμφωνα με διπλωματική πηγή. Ωστόσο, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν περίπου 90 λεπτά σε μια «εποικοδομητική» συνάντηση για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, τη μείωση της βίας και τη συνεργασία στην καταπολέμηση τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Νωρίτερα, είχαν διαπραγματεύσεις οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών Τζον Κέρι και Σεργκέι Λαβρόφ, οι οποίοι επίσης δεν κατέληξαν σε μια συμφωνία λόγω των αποκλίσεων που επιμένουν. 

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τονίσει ότι οι συνομλίες με τη Ρωσία είναι το κλειδί για την επίτευξη οποιασδήποτε συμφωνίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Συρία, όμως οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες και σοβαρές διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα.

Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον, που πραγματοποιούν χωριστά επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, διαφωνούν κυρίως για την τύχη του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Ασαντ, ενώ το καθεστώς της Δαμασκού συνεχίζει να θέτει στόχο των επιχειρήσεών του τη συριακή αντιπολίτευση έχοντας την υποστήριξη της Ρωσίας, άλλο μήλο της έριδος με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με διπλωμάτη που μίλησε μετά τη συνάντηση μεταξύ των Ομπάμα και Πούτιν, η επίτευξη συμφωνίας φαίνεται να είναι δύσκολη. 

Διαβάστε ακόμα: Τι προβλεπόταν στην παραλίγο συμφωνία

Τουλάχιστον 43 οι νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων που έπληξαν περιοχές της Συρίας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 48 νεκρούς, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, ανέφερε το πρακτορείο Amaq, προπαγανδιστικό όργανο της οργάνωσης.

Όπως τονίζει το πρακτορείο, τζιχαντιστές της οργάνωσης ήταν υπεύθυνοι για "μια σειρά ταυτόχρονων επιθέσεων" σε περιοχές που ελέγχονται από κυβερνητικές δυνάμεις, είτε από κούρδους πολιτοφύλακες στην Δαμασκό, την Ταρτούς (παράκτια επαρχία), την Χομς (στα κεντρικά της χώρας) και την Χάσακα (στα βορειοανατολικά).

Οι επιθέσεις είχαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 48 νεκρούς, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Η πλέον αιματηρή επίθεση, με τουλάχιστον 30 νεκρούς και 45 τραυματίες, ήταν η διπλή επίθεση στην παράκτια επαρχία Ταρτούς, προπύργιο του συριακού καθεστώτος, στη δυτική Συρία.