O ισχυρός ηγέτης του Ουζμπεκιστάν επί ένα τέταρτο του αιώνα, απεβίωσε την Παρασκευή σε ηλικία 78 ετών
Ο Ισλάμ Καρίμοφ, ο ισχυρός ηγέτης του Ουζμπεκιστάν επί ένα τέταρτο του αιώνα, απεβίωσε την Παρασκευή σε ηλικία 78 ετών, έπειτα από αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη την περασμένη εβδομάδα.
Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου, στη γενέτειρά του, Σαμαρκάνδη ενώ στη χώρα κηρύχθηκε τριήμερο πένθος.
Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Καρίμοφ δόθηκε κάτω από τον καυτό ήλιο στην Πλατεία του Ρετζιστάν, όπου δεσπόζουν τα τρία εντυπωσιακά ισλαμικά πανεπιστήμια, ιστορικά κτίρια του 15ου-17ου αιώνα. Η σορός του μεταφέρθηκε κατόπιν στη νεκρόπολη του Σαχ-ι-Ζίντα, όπου θα ενταφιαστεί με βάση το μουσουλμανικό τελετουργικό.
Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων στην κηδεία ήταν ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο πρωθυπουργός του Καζακστάν Καρίμ Μαξίμοφ και ο πρόεδρος του Τατζικιστάν Εμομαλί Ραχμόν.
Το φέρετρο με τη σορό του Καρίμοφ μεταφέρθηκε αεροπορικώς νωρίς το πρωί από την πρωτεύουσα Τασκένδη στη Σαμαρκάνδη. Νωρίτερα, η πομπή είχε διασχίσει τους δρόμους της πόλης, όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες Ουζμπέκοι.
Ο Καρίμοφ, ο οποίος αναρριχήθηκε στα κλιμάκια του Κομμουνιστικού Κόμματος την εποχή της Σοβιετικής Ενωσης, ήταν ο ηγέτης της πολυπληθέστερης χώρας της Κεντρικής Ασίας από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ.
Η εξουσία του συνδέθηκε με μεγάλης διάρκειας προεδρικές θητείες, μεγάλες νίκες και μαζική συμμετοχή σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.
Ο Καρίμοφ ήταν ο πρώτος πρόεδρος που γνώρισε την Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν από την ίδρυσή της το 1991.
Στα τέλη του 2001 το Ουζμπεκιστάν έγινε στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ ανοίγοντας τις αεροπορικές του βάσεις στις αμερικανικές δυνάμεις που πολεμούσαν στο Αφγανιστάν. Συνέχισε επί σειρά ετών να αποτελεί εταίρο των ΗΠΑ.
Ως αρχηγός του κράτους ο Καρίμοφ κατέστειλε τις διαδηλώσεις «πνίγοντας» τις αντίθετες φωνές με το πρόσχημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Στις 13 Μαΐου του 2005, ο δεν δίστασε να ανοίξει πυρ στο Αντιτζάν κατά των ανταρτών που κατήγγειλαν την διαφθορά. Σύμφωνα με την κυβέρνηση σκοτώθηκαν 187 άνθρωποι, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για πάνω από 300 νεκρούς.
Επίσης, ο Καρίμοφ κατηγορήθηκε από ΜΚΟ για συστηματική εκλογική νοθεία και αυθαίρετες συλλήψεις εκατοντάδων αντιπάλων του στις εκλογικές αναμετρήσεις καθώς επίσης για το γεγονός ότι επέτρεψε την χρήση βασανιστηρίων στη χώρα των 30 εκατομμυρίων κατοίκων.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Καρίμοφ στον Νιγκματίλα Γιουλντάσεφ που έχει αναλάβει υπηρεσιακός πρόεδρος. Ο Πούτιν τον χαρακτήρισε "πραγματικό ηγέτη" ο θάνατος του οποίου "συνιστά μια τεράστια απώλεια για τον λαό του Ουζμπεκιστάν και την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών".
Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας που θα παραστεί στη κηδεία θα είναι ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του τελευταίου, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA.