Γη, ο πλανήτης των 10 δισ.: Ο πληθυσμός το 2050

Ο πληθυσμός του πλανήτη αυξάνεται συνεχώς

Ο πληθυσμός της Γης αυξάνεται ίσως ταχύτερα από κάθε άλλη φορά. Σύμφωνα με το Γραφείο Αναφοράς Πληθυσμού που εδρεύει στην Ουάσιγκτον οι δημογραφικές προβλέψεις για το έτος 2050 ανέρχονται στα 9,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν 9,6 δισεκατομμύρια άτομα. Ο σημερινός πληθυσμός του πλανήτη είναι 7,6 δις, συνεπώς εάν τα σενάρια επαληθευτούν, θα πρόκειται για μία αύξηση της τάξης του 33% σε μόλις 35 χρόνια.

Η μεγαλύτερη αύξηση θα παρατηρηθεί στις χώρες της Αφρικής αλλά και στον αναπτυγμένο κόσμο. Με δεδομένη την ολοένα ισχυρότερη τάση αστικοποίησης παγκοσμίως, αναμένεται σύντομα οι πόλεις να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν το σημείο κορεσμού των υποδομών τους. Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό θα σημάνει την ανάπτυξη σχολείων, σπιτιών, νοσοκομείων και δρόμων. Το βασικό πρόβλημα βρίσκεται όμως αλλού. Σε χώρες που μεγάλο κομμάτι τους δεν είναι κατοικήσιμο, όπως ορεινές, μικρές νησιωτικές, χώρες με ερήμους κ.α., η πυκνότητα του πληθυσμού πιθανότατα θα αυξηθεί κατακόρυφα, αφού στον ίδιο χώρο θα πρέπει να στριμωχτούν περισσότεροι κάτοικοι. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε όχι μόνο αύξηση των μεγάλων συγκροτημάτων κατοικιών αλλά και πιθανή αλλαγή του τρόπου ζωής, καθώς το «αμερικάνικο όνειρο» της μονοκατοικίας με κήπο και ελεύθερο χώρο θα αφορά αναγκαστικά όλο και λιγότερους.

Επίσης θεμελιώδες ζήτημα είναι η δυνατότητα του πλανήτη να ανταποκριθεί σε ένα τόσο μεγάλο πλήθος κατοίκων. Οι φυσικοί πόροι δεν είναι απεριόριστοι και λίγο πριν τα 10 δισεκατομμύρια θα έχουμε ξεπεράσει τους πόρους που μας αναλογούν. Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι έντονα καταναλωτικός τρόπος ζωής, διότι σε αυτά τα επίπεδα ευημερίας ο πληθυσμός που αναμένουμε θα αδυνατεί να συντηρηθεί. Εάν ο πληθυσμός της γης αρχίσει να πλησιάζει το δυτικό καταναλωτικό πρότυπο, με δεδομένη την ανεπάρκεια υλών, οι τιμές θα αρχίσουν να ανεβαίνουν πολύ, καθιστώντας τα αναγκαία προσβάσιμα μόνο σε κάποιους.

Ένας τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος θα ήταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ηλιακή και αιολική) και η ανακύκλωση. Ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς πως η κλιματική αλλαγή θα επιδεινωθεί με μια τόσο μεγάλη αύξηση του πληθυσμού…