Η Αμπού Σαγιάφ, διαβόητη για τις απαγωγές και τους αποκεφαλισμούς ομήρων που διαπράττει, παραμένει αγκάθι στο πλευρό των κυβερνήσεων των Φιλιππίνων επί χρόνια
Δώδεκα στρατιωτικοί, ανάμεσά τους ένας νεαρός υπολοχαγός, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μαχών με μέλη μιας οργάνωσης που συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) σε ένα απομακρυσμένο νησί των νότιων Φιλιππίνων, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του φιλιππινέζικου στρατού, καθώς οι επιχειρήσεις των ένοπλων δυνάμεων εκεί μπαίνουν στην έκτη τους ημέρα.
Ο ταγματάρχης Φίλεμον Ταν δήλωσε ότι πέντε ακόμη στρατιώτες τραυματίστηκαν στις σφοδρές ανταλλαγές πυρών που διήρκεσαν μιάμιση ώρα στη ζούγκλα έξω από την πόλη Πατικούλ της νήσου Τζόλο, όπου οι στρατός καταδιώκει μέλη της Αμπού Σαγιάφ, μιας μικρής αλλά ανελέητης ισλαμιστικής οργάνωσης.
«Οι συγκρούσεις ήταν αληθινά σκληρές, χάσαμε 15 άνδρες», είπε ο ταγματάρχης Ταν, ο οποίος θεωρεί πως «και οι δύο πλευρές» υπέστησαν «βαριές» απώλειες: «δεν γνωρίζουμε πόσοι εχθροί σκοτώθηκαν, αλλά πιθανόν πάνω από 30 αντάρτες» έχασαν τη ζωή τους, εκτίμησε.
Πάνω από είκοσι αντάρτες της Αμπού Σαγιάφ έχουν σκοτωθεί στην Πατικούλ, προπύργιο των ισλαμιστών, από την Πέμπτη, όταν ο στρατός άρχισε χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις στην περιοχή μετά τη διαταγή του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε προς τις ένοπλες δυνάμεις να «καταστρέψουν» την οργάνωση.
Η Αμπού Σαγιάφ, διαβόητη για τις απαγωγές και τους αποκεφαλισμούς ομήρων που διαπράττει, παραμένει αγκάθι στο πλευρό των κυβερνήσεων των Φιλιππίνων επί χρόνια. Ενισχύεται χάρη στα τεράστια ποσά που εξασφαλίζει κάνοντας απαγωγές.
Για ορισμένους ειδικούς τα κίνητρα της οργάνωσης δεν είναι ιδεολογικά: συνδέονται περισσότερο με τα δεκάδες εκατομμύρια δολάρια που έχει αποσπάσει από οικογένειες ομήρων.
Δύο Καναδοί κι ένας έφηβος Φιλιππινέζος που είχαν απαχθεί εκτελέστηκαν νωρίτερα φέτος από την Αμπού Σαγιάφ. Την περασμένη εβδομάδα, δύο Ινδονήσιοι που κρατούνταν όμηροι σώθηκαν, ωστόσο ορισμένοι στις Φιλιππίνες πιστεύουν πως η Αμπού Σαγιάφ τους άφησε ελεύθερους επειδή οι οικογένειές τους κατέβαλαν λύτρα.
Οκτώ Ινδονήσιοι, οκτώ Φιλιππινέζοι, πέντε Μαλαίσιοι, ένας Ολλανδός κι ένας Νορβηγός παραμένουν όμηροι της Αμπού Σαγιάφ. Δεν είναι γνωστό εάν κάποιος από αυτούς τους ομήρους βρισκόταν στην περιοχή όταν άρχισε η επιχείρηση του στρατού την Πέμπτη.