Ο Ερό υπενθύμισε πως είχε πρόσφατα μια μακρά συζήτηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος συμφωνεί ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ο μοναδικός τρόπος για να τερματιστεί η κρίση στη Συρία
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό κάλεσε χθες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, να καταδικάσουν τη χρήση χημικών όπλων από τον στρατό της Συρίας, η οποία τεκμηριώνεται σε μια έκθεση που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες.
«Δεν βλέπω απολύτως κανέναν λόγο που θα μπορούσε να προβληθεί, ή οποιοδήποτε επιχείρημα που θα μπορούσε να διατυπωθεί, για να μην καταδικαστεί η χρήση χημικών όπλων», τόνισε ο Ερό ερωτηθείς εάν θεωρεί πως η Ρωσία θα υπερψήφιζε μια απόφαση του ΣΑ με αυτό το περιεχόμενο.
Μια κοινή έρευνα των Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) κατέληξε στο ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις ευθύνονται για δύο επιθέσεις με τοξικά αέρια και ότι τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) έχουν προβεί στη χρήση αερίου μουστάρδας.
Σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Le Monde προχθές Σάββατο, ο Ερό έκρινε πως η έκθεση αυτή προσφέρει μια ευκαιρία να πιεστεί η Ρωσία να εγκρίνει μια απόφαση που θα καταδικάζει τη συριακή κυβέρνηση, αλλά και να συμβάλει να ξαναρχίσουν πολιτικές διαπραγματεύσεις.
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας επανέλαβε ότι ανησυχεί για την καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στο Χαλέπι στις δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Πολωνίας στη Βαϊμάρη.
Ο Ερό υπενθύμισε πως είχε πρόσφατα μια μακρά συζήτηση με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος συμφωνεί ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ο μοναδικός τρόπος για να τερματιστεί η κρίση στη Συρία.
«Δεν μπορούμε απλά να αγνοήσουμε αυτή την έκθεση», σημείωσε ο Ερό. «Πρέπει να στείλουμε σαφή μηνύματα και πραγματικά να κάνουμε μια δέσμευση (...). Δεν μπορεί να υπάρχει ούτε σκιά αμφιβολίας».
Η έκθεση του ΟΗΕ μοιάζει να προοιωνίζεται μια σύγκρουση μεταξύ των πέντε κρατών-μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας που διαθέτουν δικαίωμα βέτο: η Ρωσία και η Κίνα πιθανόν θα διαφωνήσουν με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία για το εάν θα πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις.
Ο Ερό επέμεινε πως η Γαλλία ασκεί πιέσεις για να υπάρξει σθεναρή καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς και για να δημιουργηθούν οι συνθήκες προκειμένου να ξαναρχίσει πολιτικός διάλογος.
Η Ρωσία διαβεβαίωσε την Πέμπτη ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στην έκθεση αυτή του ΟΗΕ.