Βολιβία: Απεργοί μεταλλωρύχοι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου υπουργό

Έκτροπα στη Βολιβία όπου απεργούν οι μεταλλωρύχοι

Μέχρι θανάτου ξυλοκόπησαν απεργοί μεταλλωρύχοι στη Βολιβία τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας που πήγε να τους συναντήσει ως διαμεσολαβητής. Οι μεταλλωρύχοι απεργούν στη χώρα, απαιτώντας από την κυβέρνηση αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο της εργασίας τους. Η απεργία όμως πήρε άγρια τροπή.

Ο αναπληρωτής υπουργός μετέβη ως απεσταλμένος της κυβέρνησης, οι μεταλλωρύχοι τον απήγαγαν και τον σκότωσαν κτυπώντας τον μέχρι θανάτου.

 «Πήγαμε στο μέρος όπου βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ιλάνες και τον βρήκαμε νεκρό. Είμαστε κατατρομαγμένοι», είπε ο Μόισες Φλόρες, διευθυντής του ραδιοφώνου Fedecomin, το οποίο μεταδίδει αποκλειστικά ειδήσεις που αφορούν τα μεταλλεία, σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Βολιβίας είχε ανακοινώσει ότι ο 56χρονος υπουργός είχε απαχθεί στην πόλη Πανδούρο, περίπου 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Λα Παζ και πως η ζωή του ήτα σε κίνδυνο.

Ο φόνος του υπουργού έρχεται δυο μέρες αφότου δυο απεργοί έπεσαν νεκροί από τα πυρά της αστυνομίας σε βίαιες διαδηλώσεις. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι 17 αστυνομικοί έχουν τραυματιστεί από τα επεισόδια.

Η Εθνική Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Μεταλλείων της Βολιβίας (Fencomin), υπήρξε από τους πιο θερμούς υποστηρικτές του προέδρου της Βολιβίας Εβο Μοράλες, ωστόσο αυτό ανετράπη. Οι μεταλλωρύχοι απαιτούν από την κυβέρνηση περισσότερες άδειες λειτουργίας μεταλλείων, το δικαίωμα να δουλεύουν σε ιδιωτικές εταιρείες, και μεγαλύτερη αντιπροσώπευση μέσω ενώσεων.