Η παρεξήγηση με το ημερολόγιο των Μάγια

Την ώρα που άλλοι περιμένουν το τέλος του κόσμου κάνοντας ακριβά πάρτι ή κλείνοντας μια θέση σε μια Κιβωτό, όπως πολλοί θεωρούν ένα χωριό στην Τουρκία, επιστήμονες προσπαθούν να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.

Ειδικοί μελετητές του πολιτισμού των Μάγια υποστηρίζουν λοιπόν ότι η ημερομηνία “21 Δεκεμβρίου 2012” δεν σημαίνει τη συντέλεια του κόσμου, όπως αρκετοί ερμηνεύουν στο ημερολόγιο της λατινοαμερικανικής αυτής φυλής, και τονίζουν ότι πρόκειται για μια μεγάλη παρεξήγηση.

Η δική τους ερμηνεία είναι ότι η ημερομηνία σηματοδοτεί απλώς την αλλαγή μιας εποχής.

Το ημερολόγιο των Μάγια αρχίζει την χρονιά που αντιστοιχεί στο 3114 π.Χ. και συνεχίζει σε περιόδους 394 ετών, γνωστών ως Μπακτούν. Το χειμερινό ηλιοστάσιο του 2012 σηματοδοτεί το τέλος του 13ου Μπακτούν. Ο μύθος για την συντέλεια του κόσμου βασίζεται σε λανθασμένη ανάγνωση του ημερολογίου αυτού, το οποίο χαράχτηκε πριν από 1.300 χρόνια. Σύμφωνα με αρχαιολόγους ειδικούς στους Μάγια, απλώς σημαίνει ότι ξεκινάει μια νέα εποχή.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογικής Ιστορίας του Μεξικού προσπαθεί να αντικρούσει τα επιχειρήματα για τη συντέλεια του κόσμου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του μεξικανικού ινστιτούτου, μόνο δυο από τα 15.000 καταγεγραμμένα κείμενα των Μάγια αναφέρονται στη χρονολογία 2012, ενώ κανένα δεν προβλέπει ότι θα έρθει το τέλος του κόσμου αυτή την Παρασκευή.

“Δεν υπάρχει προφητεία για το 2012. Πρόκειται για πλάνη για λόγους μάρκετινγκ”, λέει ο Ερικ Βελάσκες από το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικού.