Αυστραλία: Λουκέτο στο… κακόφημο κέντρο κράτησης προσφύγων του Ειρηνικού

Ωστόσο δεν έχει δοθεί κανένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα κλείσει το κέντρο

Το... κακόφημο και αμφιλεγόμενο κέντρο κράτησης προσφύγων του Ειρηνικού θα κλείσει η Αυστραλία, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας. Το κέντρο αυτό βρίσκεται στο νησί Μάνους στην Παπούα Νέα Γουινέα και κατά καιρούς πολλά έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τη λειτουργία του καταυλισμού.

Ωστόσο, δεν δόθηκε κανένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα κλείσει το κέντρο.

«Η Παπούα Νέα Γουινέα και η Αυστραλία συμφωνούν ότι το κέντρο αυτό πρέπει να κλείσει» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός της πρώτης Πίτερ Ο' Νιλ, έπειτα από συνομιλίες που είχε στο Πορτ Μόρεσμπι με τον Αυστραλό υπουργό Μετανάστευσης Πίτερ Ντάτον. «Είναι σημαντικό να μην βιαστούμε όσον αφορά αυτήν την διαδικασία, η οποία πρέπει να γίνει με προσεκτικό τρόπο» προσέθεσε, αφήνοντας ανοικτό το πότε τελικά θα μπει το λουκέτο.

Η Αυστραλία έχει δεχτεί σκληρές κριτικές για την πολιτική της στο θέμα της μετανάστευσης με ανθρωπιστικές οργανώσεις να καταγγέλλουν κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τον περασμένο Απρίλιο το Ανώτατο Δικαστήριο της Παπούας Νέας Γουινέας έκρινε «παράνομη και αντισυνταγματική» τη μεταφορά από την Καμπέρα όσων ζητούν άσυλο στον συγκεκριμένο καταυλισμό στο έδαφος της Παπούας Νέας Γουινέας.

Η Καμπέρα υιοθέτησε το 2013 την πολιτική «Κυρίαρχα Σύνορα», η οποία έχει στόχο να αποθαρρύνει τους πρόσφυγες να φτάνουν διά θαλάσσης στη χώρα.

Το ναυτικό της συλλαμβάνει συστηματικά τα πλοιάρια που μεταφέρουν μετανάστες και τα επαναπροωθεί στη χώρα από την οποία αναχώρησαν, συνήθως την Ινδονησία.