Προηγήθηκε επίμαχος τίτλος είδησης σε μπάρα ηλεκτρονικών ειδήσεων στο αεροδρόμιο της Βιέννης
Ο πρεσβευτής της Σουηδίας στην Άγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τις δηλώσεις της επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας, η οποία καταδίκασε μια δικαστική απόφαση στην Τουρκία που νομιμοποιεί, όπως είπε, τις σεξουαλικές σχέσεις με παιδιά κάτω των 15 ετών, ανακοίνωσε σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Μάργκοτ Βάλστρεμ καταδίκασε μια απόφαση του τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου το οποίο τάχθηκε τον Ιούλιο υπέρ της απόσυρσης ενός άρθρου του ποινικού κώδικα που χαρακτηρίζει "σεξουαλική κακοποίηση" κάθε σεξουαλική πράξη με παιδιά κάτω των 15 ετών.
"Η τουρκική απόφαση να επιτρέψει τις σεξουαλικές σχέσεις με παιδιά κάτω των 15 ετών θα πρέπει να αναστραφεί. Τα παιδιά χρειάζονται μεγαλύτερη, όχι μικρότερη, προστασία απέναντι στη βία και τη σεξουαλική κακοποίηση", έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter.
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε "σκανδαλώδες" ένας "υπουργός Εξωτερικών να αναρτά ένα τέτοιο tweet στη βάση λανθασμένων πληροφοριών ή θεωρητικών υποθέσεων".
Ο Τσαβούσογλου χαρακτήρισε "απαράδεκτο" το tweet της υπουργού η οποία, είπε, υποτίθεται πως ενεργεί "με υπεύθυνο τρόπο". Ανακοίνωσε πως ο σουηδός πρεσβευτής κλήθηκε στο υπουργείο του.
"Μια υπουργός δεν πρέπει να προφέρει τέτοια ψέματα", πρόσθεσε. "Ναι στην κριτική, αλλά αυτό είναι συκοφαντία, ψέματα", είπε, σύμφωνα με δηλώσεις του που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.
Ο Τσαβούσογλου διαβεβαίωσε πως η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και πως το υπουργείο Δικαιοσύνης επεξεργάζεται νέες ρυθμίσεις.
Το Σάββατο ο αυστριακός επιτετραμμένος στην Άγκυρα κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για την ίδια υπόθεση.
Η Τουρκία διαμαρτυρήθηκε επειδή ο τίτλος είδησης σε μπάρα ηλεκτρονικών ειδήσεων στο αεροδρόμιο της Βιέννης ανέφερε πως "η Τουρκία επιτρέπει τις σεξουαλικές σχέσεις με παιδιά κάτω των 15 ετών".
Η νόμιμη ηλικία για σύναψη σεξουαλικών σχέσεων στην Τουρκία εξακολουθεί να είναι τα 18 έτη, όμως η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου προκάλεσε τις επικρίσεις της κοινωνίας των πολιτών που υποστηρίζει ότι ανοίγει τον δρόμο για την αποποινικοποίηση της σεξουαλικής κακοποίησης.