Επιμένει ο Ερντογάν: Χωρίς κατάργηση της βίζας, συμφωνία για πρόσφυγες γιοκ!

Επανήλθε με μια δήλωση που είχε κάνει και πριν από μια εβδομάδα

Επιμένει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, τότε δεν πρόκειται και η Άγκυρα να εφαρμόσει τη συμφωνία για το προσφυγικό, που συμφωνήθηκε στη συνάντηση τους με τους ηγέτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Την ίδια δήλωση είχε κάνει και πριν μια εβδομάδα, χωρίς να υπάρξει σημαντική αντίδραση από την πλευρά της ΕΕ. 

Ο Ερντογάν επανήλθε σήμερα, μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Monde, λέγοντας πως η συμφωνία «δεν είναι δυνατή» αν η ΕΕ δεν τηρήσει αυτό που συμφώνησε και δεν απελευθερώσει τη βίζα.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συμπεριφέρεται με ειλικρίνεια στην Τουρκία", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος,  σημειώνοντας πως η κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες υποτίθεται ότι θα ίσχυε από την 1η Ιουνίου.

 «Εάν τα αιτήματά μας δεν ικανοποιηθούν, οι επανεισδοχές προσφύγων - μεταναστών στην Τουρκία δεν θα είναι πλέον δυνατές», κατέληξε.

Επικρίνοντας την απάντηση που έδωσαν η Ουάσινγκτον και ευρωπαίοι ηγέτες στην απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν υποστήριξε πως ο τουρκικός λαός εγκαταλείφθηκε από τη Δύση.

"Ολόκληρος ο κόσμος αντέδρασε στην επίθεση εναντίον του Charlie Hebdo. Ο πρωθυπουργός μας συμμετείχε σε μια συγκέντρωση στους δρόμους του Παρισιού", δήλωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στη φονική επίθεση ισλαμιστών τον Ιανουάριο του 2015 στα γραφεία αυτού του γαλλικού σατιρικού περιοδικού.

"Ήλπιζα πως οι ηγέτες του δυτικού κόσμου θα αντιδρούσαν (στην απόπειρα πραξικοπήματος) με τον ίδιο τρόπο και δεν θα αρκούνταν σε λίγα στερεότυπα", πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας.