Όταν ο V μίλησε… Κινέζικα!

Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει το γεγονός ότι η κρατική κινεζική τηλεόραση, CCTV, προέβαλε την ταινία V for Vendetta. Η ταινία – ύμνος στην αναρχία, την ανυπακοή κατά του απολυταρχισμού του καθεστώτος και της ένοπλης δράσης- δεν συνάδει με το εξαιρετικά ελεγχόμενο από το καθεστώς περιεχόμενο των μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Είναι γνωστό πως στην Κίνα τίποτα δεν προβάλλεται αν δεν έχει εγκριθεί πρώτα από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Τεράστιες ιστοσελίδες όπως η Google, το Facebook, το Twitter έχουν δεχτεί εξώφθαλμες παρεμβάσεις λογοκρισίας και απαγόρευσης.

Η προβολή μιας τόσο έντονα πολιτικής ταινίας κατά του απολυταρχισμού δείχνει, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, μια σημαντική στροφή από το κινεζικό καθεστώς στο ζήτημα της ελευθερίας της έκφρασης.

“Θεέ μου! Το CCTV πρόβαλε στ' αλήθεια το V for Vendetta!” είναι το σχόλιο του αναλυτή των media, Shen Chen, στο κινεζικό Twitter, το Sina Weibo. Το σχόλιο είναι ιδιαίτερα ενδεικτικό του ευχάριστου αιφνιδιασμού που προκάλεσε η προβολή της ταινίας.