Πόρτα σε Ισραηλινούς σε δημοπρασία με αντικείμενα του Μπεν Άλι

Στο σφυρί βγάζει η κυβέρνηση της Τυνησίας χιλιάδες αντικείμενα που ανήκαν στην οικογένεια του έκπτωτου προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν μπεν Άλι.

Στη δημοπρασία που θα ξεκινήσει την Κυριακή και θα φιλοξενηθεί σε ξενοδοχείο στο Γκάμαρθ, προάστιο της Τύνιδας, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος σε υπηκόους Ισραήλ.

“Με εξαίρεση υπηκόους προερχόμενους από το Ισραήλ, η πώληση είναι ανοικτή προς όλον τον κόσμο” είπε ο μεταβατικός υπουργός Οικονομικών Σλιμ Μπέσμπες και διευκρίνισε πως το ανώτατο όριο επισκεπτών θα είναι καθημερινά 500 άτομα.

Προς πώληση θα διατεθούν πορσελάνες, 300 κοσμήματα, πολύτιμα χαλιά, χιλιάδες πίνακες ζωγραφικής, τηλεοράσεις, υπολογιστές και 39 πολυτελή αυτοκίνητα, στα οποία περιλαμβάνονται μία Λαμποργκίνι Gallardo LP 460, μία Μπέντλεϊ, μία θωρακισμένη λιμουζίνα Κράισλερ κι ένα Maybach 62.

Τα πιο ταπεινής αξίας αντικείμενα, μικρότερης των 5.000 ευρώ, θα διατίθενται προς άμεση πώληση, αλλά εκείνα που αποτιμώνται ακριβότερα θα κερδίσει αυτός που θα πλειοδοτήσει σε τιμή αγοράς, εκτίμησε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σχετικά ο Μπέσμπες.

Η έκθεση, από την οποία ελπίζεται να αντληθούν τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ, αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον έναν μήνα.

Το εισιτήριο για το κοινό θα κοστίζει 30 δηνάρια (15 ευρώ), τίμημα ιδιαίτερα υψηλό για τη συντριπτική πλειοψηφία των Τυνήσιων, των οποίων ο κατώτατος μισθός μόλις που φθάνει τα 320 δηνάρια (160 ευρώ).

Αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας έχουν τεθεί σε εφαρμογή, με πλοία του πολεμικού ναυτικού να έχουν αναπτυχθεί στη θάλασσα μπροστά από το ξενοδοχείο.