Έδωσε στο Μέτωπο Αλ Νόσρα το "πράσινο φως" να κόψει τους δεσμούς του με τη μητρική οργάνωση "για να διαφυλάξει την ενότητά του"
Ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι
Η Αλ Κάιντα διεμήνυσε σήμερα στο Μέτωπο Αλ Νόσρα, το παρακλάδι της στη Συρία, ότι του επιτρέπεται να σπάσει τους δεσμούς του με τη "μητρική" τζιχαντιστική οργάνωση προκειμένου να διαφυλάξει την ενότητά του και να συνεχίσει τον αγώνα του εναντίον του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
"Καλούμε τη διοίκηση του Μετώπου Αλ Νόσρα να προχωρήσει στην ανακοίνωση της ρήξης, ούτως ώστε να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα του Ισλάμ και των μουσουλμάνων και να προστατεύσουμε τους άνδρες του τζιχάντ (τους μαχητές του Αλ Νόσρα) στη Συρία" ανέφερε ο σεΐχης Άχμαντ Χάσαν Αμπού ελ Χέιρ, ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα, σε ηχογραφημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο.
Το Αλ Νόσρα πρωτοεμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2012, δέκα μήνες μετά την έναρξη της λαϊκής εξέγερσης εναντίον του συριακού καθεστώτος η οποία μετατράπηκε κατόπιν σε εμφύλιο πόλεμο. Η μεγαλύτερη διαφορά του Μετώπου από το ΙΚ είναι ότι το πρώτο έχει συμμαχήσει με τους αντάρτες που πολεμούν το καθεστώς και έχει αποκτήσει λαϊκή υποστήριξη, ενώ το ΙΚ μάχεται εναντίον όλων όσων δεν ορκίζονται πίστη σε αυτό.
Το Μέτωπο Αλ Νόσρα, μαζί με την Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου (Aqpa) και την Αλ Κάιντα του Μάγρεμπ (Aqmi) είναι σήμερα ένα από τα ισχυρότερα παρακλάδια του δικτύου.
Εδώ και μερικές ημέρες κυκλοφορούσαν πολλές φήμες στο Διαδίκτυο καθώς πολλοί συμπαθούντες των τζιχαντιστών αλλά και αναλυτές ανέμεναν ότι θα υπάρξει κάποια ανακοίνωση από το Μέτωπο Αλ Νόσρα σχετικά με τη ρήξη του με την οργάνωση που ίδρυσε ο Οσάμα μπιν Λάντεν.
Το Μέτωπο, που έχει χαρακτηριστεί "τρομοκρατική οργάνωση" από τις ΗΠΑ, έχει πληγεί κατ' επανάληψη από τον διεθνή συνασπισμό το τελευταίο διάστημα, όχι όμως τόσο όσο το Ισλαμικό Κράτος. Από τον Σεπτέμβριο του 2015 έχει μπει κυρίως στο στόχαστρο της Ρωσίας, του κυριότερου συμμάχου του συριακού καθεστώτος.
Μια ρήξη με την Αλ Κάιντα θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για τη στήριξη του Μετώπου από χώρες του Κόλπου, όπως το Κατάρ. Ενδεχομένως θα οδηγούσε επίσης και στη στενότερη συνεργασία της οργάνωσης με άλλες ανταρτικές ομάδες στη Συρία.