Το θύμα, ένας 47χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών, είχε κατηγορηθεί για εμπορία ναρκωτικών
Ένας Αιγύπτιος αστυνομικός καταδικάστηκε σε επτά χρόνια κάθειρξη και άλλοι πέντε συνάδελφοί του καταδικάστηκαν σε τρία χρόνια φυλάκιση από δικαστήριο που τους έκρινε ενόχους για τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ενός πατέρα τεσσάρων παιδιών, μια υπόθεση που προκάλεσε αγανάκτηση στη χώρα για τη βαρβαρότητα των αστυνομικών αρχών.
Ο Ταλαάτ Σαμπίμπ αλ Ρασίντι ήταν ένας από τους τουλάχιστον τρεις άνδρες που πέθαναν ενώ κρατούνταν από την αστυνομία μέσα σε μία εβδομάδα τον Νοέμβριο του 2015, πυροδοτώντας το ξέσπασμα ταραχών στο Λούξορ, τη γενέτειρά του, και στρέφοντας τα φώτα της δημοσιότητας στις μεθόδους της αστυνομίας στην Αίγυπτο, κάτι που σπανίως συνέβαινε.
Το δικαστήριο αθώωσε άλλους τρεις αστυνομικούς και επτά δόκιμους, ενώ διέταξε το υπουργείο Εσωτερικών να καταβάλει στη σύζυγο του Ρασίντι 1,5 εκατομμύριο αιγυπτιακές λίρες (περίπου 152.500 ευρώ) για υλική και ηθική βλάβη. Οι κατηγορούμενοι μπορούν να ασκήσουν έφεση.
Αιγυπτιακές και ξένες ΜΚΟ προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι η αστυνομική βαρβαρότητα είναι διαδεδομένο φαινόμενο στην Αίγυπτο, κάνοντας λόγο για βασανισμούς, ξυλοδαρμούς μέχρι θανάτου και μια κουλτούρα πλήρους ατιμωρησίας στις τάξεις των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει διαβεβαιώσει ότι θα διεξαχθούν έρευνες για όλες τις καταγγελίες περί ωμοτήτων από στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας. Εισαγγελείς ανακρίνουν αστυνομικούς που φέρονται να ενέχονται σε πρόσφατους θανάτους.
Το να τερματιστεί η αστυνομική βαρβαρότητα ήταν ένα από τα βασικά αιτήματα των πολιτών που ξεσηκώθηκαν το 2011 κι εξανάγκασαν σε παραίτηση τον Χόσνι Μουμπάρακ, που κυβερνούσε επί τριάντα χρόνια.
Εισαγγελείς είχαν προτείνει την παραπομπή των αστυνομικών σε δίκη τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού ιατροδικαστική έκθεση έδειξε πως ο Ρασίντι είχε υποστεί χτυπήματα στην πλάτη και στον λαιμό και ότι η σπονδυλική του στήλη είχε σπάσει. Ο Ρασίντι είχε συλληφθεί από αστυνομικούς σε ένα καφέ στο Λούξορ και ήταν νεκρός μερικές ώρες αργότερα.
Η αστυνομία κατηγόρησε τον 47χρονο Ρασίντι ότι εμπορευόταν ναρκωτικά, αλλά μέλη της οικογένειάς του διαψεύδουν την κατηγορία και επισημαίνουν ότι ίσως επρόκειτο για αντίποινα εναντίον του διότι λίγο καιρό πριν συλληφθεί είχε μια δημόσια αψιμαχία με έναν αστυνομικό.