Προβλέπει οριστική κατάπαυση του πυρός, καθώς και τον αφοπλισμό των ανταρτών - Η κατάθεση των όπλων θα γίνει υπ' ευθύνη του ΟΗΕ
Στα ψιλά γράμματα πέρασε χθες - μέσα στην αναταραχή του Brexit -μια ιστορική συμφωνία που υπεγράφη στην Κολομβία και η οποία τερματίζει τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα τα τελευταία 52 χρόνια.
Σε επίσημη τελετή στην Αβάνα και παρόντος του Μπαν Κι Μουν, η κυβέρνηση της Κολομβίας και η οργάνωση FARC υπέγραψαν την συμφωνία που προβλέπει την κήρυξη, προσεχώς, μιας αμοιβαίας, οριστικής κατάπαυσης του πυρός, καθώς και τον αφοπλισμό των ανταρτών των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας - μιας οριστικής συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στα δύο μέρη για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος των τελευταίων 52 ετών.
Οι αντάρτες συμφώνησαν να καταθέσουν τα όπλα εντός 180 ημερών από την υπογραφή. Η κατάθεση των όπλων θα γίνει υπ' ευθύνη του ΟΗΕ, ο οποίος «θα λάβει το σύνολο του οπλισμού των FARC», αναφέρεται στο κείμενο.
Το κείμενο ορίζει ακόμα τις διαδικασίες με τις οποίες θα γίνει η κατάθεση των όπλων, θα δοθούν εγγυήσεις ασφαλείας στους αντάρτες και θα διεξαχθεί ο αγώνας εναντίον των εγκληματικών οργανώσεων.
Η συμφωνία αυτή ανοίγει τον δρόμο για τον τερματισμό του πολέμου που ξέσπασε τη δεκαετία του 1960 λόγω της απόγνωσης μεγάλου μέρους του πληθυσμού για τις βαθιές κοινωνικοοικονομικές ανισότητες. Η ένοπλη σύρραξη αυτή όμως διήρκεσε πολύ περισσότερο από κάθε άλλη στη Λατινική Αμερική.
Ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος ανακοίνωσε μετά την τελετή πως η οριστική συμφωνία ειρήνης θα υπογραφεί στο έδαφος της Κολομβίας.
Ένα από τα ζητήματα που δεν έχουν διευθετηθεί ακόμη ενόψει της οριστικής συμφωνίας ειρήνης είναι το δημοψήφισμα που θέλει να διεξαχθεί ο πρόεδρος Σάντος για να επικυρωθεί η συμφωνία. Οι FARC, που από την πλευρά τους ζητούσαν να υπάρξει συντακτική συνέλευση, ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι δεν θα αντιταχθούν σε μια καταφυγή στη λαϊκή ψήφο.
Η συμφωνία που υπεγράφη δεν περιέχει καμιά αναφορά στο ζήτημα αυτό αλλά τα μέρη έχουν δεσμευθεί να σεβαστούν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, στο οποίο έχει υποβάλει πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος η κυβέρνηση του προέδρου Σάντος.