Η κινεζική κυβέρνηση έχει επιβάλει αυστηρή λογοκρισία, 27 χρόνια μετά την καταστολή στην πλατεία Τιενανμέν
Κινέζοι ακτιβιστές κρατούνταν ή τελούσαν υπό αστυνομική επιτήρηση σήμερα, επέτειο της αιματηρής καταστολής του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Τιανανμέν το 1989, τη στιγμή που οι μητέρες σπουδαστών που σκοτώθηκαν κατήγγελλαν την αμνηστία του κράτους και "27 χρόνια λευκού τρόμου".
Έξι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ποιητή Λιάνγκ Ταϊπίνγκ, έχουν τεθεί υπό κράτηση από την Πέμπτη από την αστυνομία του Πεκίνου μετά τη διοργάνωση ιδιωτικής τελετής μνήμης της 4ης Ιουνίου, ανακοίνωσε η κινεζική μη κυβερνητική οργάνωση Weiquanwang.
Είναι ύποπτοι για "πρόκληση διαπληκτισμών και υποδαύλιση ταραχών", σύμφωνα με τη μκο, η οποία ανέφερε επίσης ότι ένας άλλος ακτιβιστής "αγνοείται" τις τελευταίες ημέρες στην πρωτεύουσα.
Σχεδόν τρεις δεκαετίες μετά τις διαδηλώσεις των φοιτητών στην Τιανανμέν, το κομμουνιστικό καθεστώς συνεχίζει να απαγορεύει οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα αυτό, για το οποίο δεν γράφουν τα σχολικά βιβλία, δεν μιλούν τα μέσα ενημέρωσης και λογοκρίνουν άγρια στο Διαδίκτυο.
Όπως και τις άλλες χρονιές, οι "Μητέρες της Τιανανμέν", μια ένωση γονέων που έχασαν παιδιά στην αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων, τελούσαν υπό αυστηρή αστυνομική επιχείρηση.
Η Zανγκ Σιανλίνγκ, που έχασε τον 19χρονο γιο της το 1989, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι πήγε σήμερα σε ένα νεκροταφείο στο Πεκίνο μαζί με άλλους δέκα γονείς για ένα μνημόσυνο στους τάφους των παιδιών τους --υπό τον αυστηρό έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας. "Μας παρακολουθούν από την περασμένη εβδομάδα. (...) Περίπου 30 ( αστυνομικοί με πολιτικά) ήταν στο νεκροταφείο, στελεχώνοντας μια μικρή ομάδα, είπε η γυναίκα.
Από την πλευρά της, η 79χρονη Ντινγκ Ζιλίν που είναι και ιδρύτρια της ένωσης "Μητέρες της Τιανανμέν" ήταν υπό αυστηρό κατ΄οίκον περιορισμό, η αστυνομία είχε κόψει γραμμή του τηλεφώνου της, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης στο Χονγκ Κονγκ. Οι προσπάθειες για επικοινωνία με την Ντινγκ σταματούσαν στο ακόλουθο μήνυμα: "Ο χρήστης με τον οποίο επιθυμείτε να επικοινωνήσετε, δεν επιτρέπεται να λαμβάνει κλήσεις".
Οι "Μητέρες της Τιανανμέν" διακρίθηκαν αυτή την εβδομάδα, με ανοικτή επιστολή την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η μκο China Human Rights Defenders. "Για τις οικογένειες των θυμάτων, αυτά είναι 27 χρόνια λευκού τρόμου, πνιγμού (...)
Η αστυνομία μας παρακολουθεί, υποκλέπτει τις συνομιλίες μας, διωκόμαστε, τελούμε υπό κράτηση, οι υπολογιστές μας κατάσχονται", τονίζουν οι δεκάδες υπογράφοντες την επιστολή. "Η κυβέρνηση μας αγνόησε, ισχυριζόμενη ότι η σφαγή της 4ης Ιουνίου ουδέποτε συνέβη", αλλά "η αλήθεια είναι με το μέρος μας", γράφουν.
Από την πλευρά του, ο Τσεν Γκουάνγκ, πρώην στρατιώτης που έγινε καλλιτέχνης, δέχτηκε επισκέψεις της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφαλείας τις εβδομάδες πριν από την 4η Ιουνίου, ενώ και χθες αστυνομικοί τον επισκέφθηκαν για αρκετές ώρες, όπως δήλωσε στο AFP .
Μια προειδοποίηση, όπως ο ίδιος εκτιμά: στην 25η επέτειο, το 2014, ο Τσεν είχε τεθεί υπό κράτηση ένα μήνα μετά μια καλλιτεχνική παράσταση που δόθηκε ως φόρος τιμής στα θύματα της Τιανανμέν.