Ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την πόλη που καταστράφηκε από αμερικανική ατομική βόμβα το 1945.
Ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφτηκε τη Χιροσίμα και έγινε ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την πόλη που καταστράφηκε από αμερικανική ατομική βόμβα το 1945.
Στην ιστορική αυτή επίσκεψη, ο Αμερικανός πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι από λουλούδια μπροστά στο κενοτάφιο, μέσα στο οποίο υπάρχουν δεκάδες τόμοι με τα ονόματα των θυμάτων της πυρηνικής βόμβας και μίλησε για την ανάγκη να εξαλειφθεί η πυρηνική απειλή από την ανθρωπότητα.
"Πριν από 71 χρόνια, ο θάνατος έπεσε από τον ουρανό", δήλωσε ο Ομπάμα στην αρχή της ομιλίας του, ενώπιον χιλιάδων κατοίκων της πόλης, ανάμεσα στους οποίους παρίσταντο επιζήσαντες των επιθέσεων με πυρηνικά όπλα.
Όμως δεν ζήτησε συγνώμη εκ μέρους των ΗΠΑ και του αμερικανικού λαού, για την ρήψη του "Little Boy" στις 6 Αυγούστου του 1945. Λίγες μέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου 1945, οι Αμερικανικές δυνάμεις έριξαν τη δεύτερη (και τελευταία μέχρι σήμερα πυρηνική βόμβα εναντίον ανθρώπων) στο Ναγκασάκι, με το προσωνύμιο "Fat Man" (χοντρός).
"Η επίσκεψη στη Χιροσίμα είναι η ευκαιρία για να τιμήσουμε τη μνήμη όλων εκείνων που έχασαν τη ζωή τους κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο", δήλωσε ο Ομπάμα. Νωρίτερα, από την σύνοδο των G7 χαρακτήρισε τη ρίψη της ατομικής βόμβας "καμπή στη σύγχρονη ιστορία".
Η χρήση αυτών των όπλων θεωρήθηκε απαραίτητη από τις ΗΠΑ για την αποφυγή μεγάλης στρατιωτικής απόβασης με πολλούς νεκρούς καθώς και ο μόνος ικανός δρόμος να πεισθεί ο αντίπαλος σε άνευ όρων παράδοση. Οδήγησε στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με την παράδοση της Ιαπωνίας λίγες μέρες αργότερα.
Ο αρχικός αριθμός των θυμάτων που πέθαναν ακαριαία από τη ρίψη των βομβών υπολογίζεται σε περίπου 70.000 στη Χιροσίμα και 40.000 στο Ναγκασάκι. Όμως οι ολέθριες συνέπειες της πυρηνικής ακτινοβολίας τους επόμενους τέσσερις μήνες αύξησαν τον αριθμό των νεκρών σε 90,000-166,000 στη Χιροσίμα και 80.000 στο Ναγκασάκι. Μέχρι το 1950 ο απολογισμός των θυμάτων είχε φτάσει τα 200.000 θύματα.